Opkomend aanbod huurwoningen

Opkomend aanbod huurwoningen

In tegenstelling tot de berichten die men gewend was dat er schaarste op de huurwoningenmarkt is blijkt de het aanbod nu enorm gestegen te zijn. (Bron: Pararius). Vergeleken met april vorig jaar is er een stijging van ruim 15%. Afgelopen maart was er ook al een stijging te zien, 7,4% vergeleken met de 5,4% van het jaar daarvoor.

Dit zou het gevolg kunnen zijn van de corona crisis; lopende huurcontracten worden vaker tussentijds opgezegd door bijvoorbeeld expats en tijdelijke medewerkers. Ook zijn langetermijncontracten vaak gewoon afgelopen.

De sector die ook flink last van de crisis heeft is de toeristische, bijna alles is hier stilgevallen. Om dit op te vullen gaan verhuurders nu vaker over naar langetermijnverhuur. Dit blijkt ook uit een stijgend aanbod in woningen inclusief meubilair.

Ruimte op de kamerverhuur-markt

Niet alleen voor woningen geldt deze stijging van het aanbod maar ook voor kamers. Dat zijn studentenkamers maar ook studio’s en appartementen. Een verklaring kan zijn dat door de corona crisis de hogescholen en universiteiten voor onbepaalde tijd gesloten zijn en dat buitenlandse studenten die in Nederland studeren terug naar huis zijn gegaan.

Voor dit stijgende aanbod komt er langzamerhand weer een toename van woning-of kamerzoekenden op gang. (Bron: Kamernet). Het aantal woningzoekenden is nu weer bijna op hetzelfde niveau als vorig jaar om deze tijd. Dit gaat om Nederlandse woningzoekenden maar ook het aantal potentiële huurder uit het buitenland begint weer licht te stijgen. Dit vertelt ons dat het vertrouwen in de Nederlandse huurmarkt weer langzamerhand terug komt. Toch worden Engelstalige versies van verhuursites nog 19% minder bezocht dan een jaar geleden.

Of de stijging van het totale huuraanbod tijdelijk is of effect ondervindt van de corona crisis op langere termijn valt nog moeilijk te peilen. Het zou kunnen dan na de crisis vrijgekomen woningen weer voor kortere termijn gaan worden verhuurd. De huurstijging is ook de kleinste in jaren.

Consequente stijging hypotheekaanvragen

Het percentage hypotheekaanvragen blijft consequent op hoog niveau. (Bron: Hypotheken Data Netwerk), men kan bijna 57.000 aanvragen melden. Om dit te balanceren zetten steeds meer huiseigenaren hun woning te koop.

In april dit jaar is het aantal hypotheekaanvragen maar liefst 83% hoger dan de maanden april in de afgelopen vier jaar. Een derde deel hiervan wordt vertegenwoordigt door oversluiters van hypotheken. Iets minder kopen mensen een bestaande woning die duurder is dan hun eigen woning, daarin is nu al een kleine tendens te te merken.

Ondanks dat er meer hypotheekaanvragen zijn nu dan voor de corona crisis zijn de effecten nog nauwelijks zichtbaar, volgens de Hypotheekshop. Hoe dan ook kan men op termijn een dalend consumentenvertrouwen tegemoet zien met de aanhangende economische gevolgen.

Weinig nieuwe ruimte in de woningschaarste

Er worden dus al meer woningen te koop gezet, wat een gevolg kan zijn van onzekerheid bij huiseigenaren. Kopers daarentegen trekken zich nog weinig aan van de mogelijke komende economische gevolgen.

De flinke prijsstijging van de afgelopen tijd doet huisbezitters hier nog steeds van willen profiteren. Dit speelt vooral in de regio’s Utrecht en Amsterdam. Maar ook buiten de Randstad wordt dit meer en meer de tendens. Ongeveer 25% meer woningen worden er te koop aangeboden waar sinds de kredietcrisis de prijzen met meer dan 30% waren gestegen. Echter, het stijgende aanbod van koopwoningen maakt de daling van het begin van dit jaar nog niet goed. Er stonden zo’n 7000 huizen minder te koop in afgelopen april vergeleken met 2019. De nieuwbouw geeft ook weinig ruimte aan de schaarste op de woningmarkt.

Maandelijkse update

We vinden het belangrijk u op de hoogte te houden van de laatste trends rondom de impact van het nieuwe coronavirus op de woningmarkt. Omdat de cijfers steeds minder schommelingen laten zien, zullen we de frequentie echter iets omlaagbrengen. Vanaf nu praten we u daarom iedere maand bij, in plaats van om de twee weken. De volgende update vindt begin juni plaats.

* bron: consumentenonderzoek op funda – resultaten t/m 3 mei 2020

Wilt u hierover meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met De Flexibele Makelaar op om dergelijke zaken te bespreken.

WhatsApp kan ook! +31 6 29 35 73 15 (dit telefoonnummer kan alleen gebruikt worden voor WhatsApp).

Wij werken samen met: