Menu Zoeken Contact

Makelaar Zoutkamp (Sâltkamp)

ZOUTKAMP IN HET KORT

In Groningen in de gemeente De Marne ligt het dorp Zoutkamp. In het Gronings wordt dit uitgesproken als Zoltkamp en in het Fries Sâltkamp. De ligging van Zoutkamp verwijst naar zijn ligging aan de voormalige Lauwerszee (nu Lauwersmeer) en telt ongeveer 1215 inwoners.

 

GESCHIEDENIS ZOUTKAMP

De eerste vermelding van Zoutkamp dateert uit 1418 en lag strategisch aan de monding van het Reitdiep in de Lauwerszee. Tot 1876 was de enige toegang tot de stad Groningen vanaf zee. De industrie in Zoutkamp was destijds vooral gericht op visserij, waarbij de vrouwen in de fabrieken werkten. Toen in 1960 de Lauwerszee werd afgesloten en de haven verplaatst werd naar Lauwersoog, verdween in Zoutkamp een groot deel van bedrijvigheid en levendigheid in het dorp.
Nadat de fabriek van Heiploeg verplaatst was naar buiten de bebouwde kom, kwam er een grote ruimte vrij bij het dorpscentrum. De gemeente De Marne die in 1990 ontstaan is heeft hierbij de kans gegrepen om de haven en kade in Zoutkamp aan te pakken. Daarnaast is de dorpskern sterk verbeterd, door de aanleg van een project Esonstad en een promenade met horeca om zo ook het toerisme te versterken.

 

VOORZIENINGEN EN RECREATIE ZOUTKAMP

In Zoutkamp is een supermarkt en zijn diverse basisvoorzieningen te vinden, ook voor de water(sport)liefhebber. Daarnaast is er een ruim aanbod aan horecagelegenheden.
Er is een haven om voor korte of langere periode aan te leggen en diverse campings om te overnachten.

Sinds jaar en dag vinden elk jaar festiviteiten plaats rond de visserij. Sinds 1958 heeft Zoutkamp ook een Vlaggetjesdag die elk jaar met Pinksteren wordt gehouden en later over meerdere dagen werd uitgespreid. De festiviteiten trekken elk jaar enkele tienduizenden bezoekers.
In het nabijgelegen Pieterburen is de bekende Zeehondencrèche dat jaarlijks vele bezoekers trekt.

 

In Zoutkamp staan twee basisscholen:

  • OBS Solte Campe
  • PC Basisschool Ichthus

 

 SPORT ZOUTKAMP

  • Enjoy Streetdane
  • Buitengewoon Bootcamp
  • Biljartclub De Poedel
  • Watersportvereniging Soltcamper Rill
  • Wandelclub
  • Schuttersvereniging De Zeearend
  • Voetbalvereniging Zeester

 

BEREIKBAARHEID ZOUTKAMP

Via lijn 65 en lijn 165 van de bus kan men richting Groningen reizen. De afstand naar Groningen is ongeveer 30 kilometer en naar Leeuwarden 48 kilometer. In Zoutkamp is ruime gelegenheid tot (gratis) parkeren.

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN ZOUTKAMP: 

Zoutkamp De BatterijZoutkamp De Batterij

De Batterij is een prachtig en statig herenhuis dat zeer in het zicht op de dijk van Zoutkamp is gelgen. Rond 1870 is de woing gebouwd voor de sluiswachter. Tegenwoordig is het pand in gebruik als woning. 

Het pand is gelegen aan de oude zeedijk, hier heeft het huis haar naam dan ook aan te danken. Vroeger had Zoutkamp de functie als verdediging, er stonden vele kanonnen op de dijk van Zoutkamp opgesteld.

Vroeger, voordat de grote sluis Zoutkamp met de Nittershoek verbond, liep de zeedijk dwars door het dorp. De Batterij staat op de plek waar een haakse bocht was, zeer strategisch natuurlijk.

Vissersmonument ZoutkampVissersmonument Zoutkamp

Er is een Vissersvererning opericht na de vreselijke storm van 6 maart 1883, genaamd “Hulp in nood”. Tijdens deze storm kwamen 121 vissers om het leven, waarvan 9 Zoutkampers. 

In het begin van het voorjaar van 1183 was het prachtig weer, de vissers wilden er dan ook graag uit om wat te verdienen. Ze trokken dan ook naar het Scholveld bij Borkum.
Echter sloeg het weer op 5 maart om en ontwikkelde zicht op 6 maart een zeer zware storm met torenhoge goven. Vele schepen zijn dan ook vergaan tijdens deze storm. 

Op 8 maart 2008 werd deze ramp herdacht, het was toen 125 jaar geleden dat het gebeurde. 

Het monument, ontworpen door een van de nabestaanden, is een bakstenen bank met houten zittingen en een aantal gedenkstenen.
De volgende opschriften zijn hier op gezet: 

1984 100 jaar “hulp in nood”

Een aangespoeld stuk wrakhout waarop het volgende gedicht is gezet:
"Daarom o mensch, wilt nu toch leeren, het zij in voor en tegenspoed, ons schikken naar den wil des Heeren, dan is het zuur altijd zoet."

'Gebleven op de Noordzee:
1894 Coernaad van der Molen 42 jr.
1899 Louwe Bol 18 jr.
1903 Jacob Bol 26 jr.
1943 Piet Visser 30 jr.
In memoriam
Alle bekende en onbekende
slachtoffers van de zee
“den 6 maart steeg de vloed des namiddags 6 uur 35 minuten te Zoutkamp bij stijve koers uit het noorden, tot 1.85 meter boven volzee”
Prov. cour. 9 mrt. 1883
Gevaren en geleden, gestorven in ’t verleden,
Niet nutteloos, want hun sterven juist bracht levenshulp in ’t heden
jlb
5-1-1884
Oprichting vissersvereniging
“HULP IN NOOD”
In vliegende storm op de Noordzee gebleven
ZK 17. Abel Buitjes 46 jr.
Geert Buitjes 40 jr.
Geert Dijkhuis 41 jr.
ZK 10. Pieter Visser 65 jr.
Jacob Visser 17 jr.
Abel Buitjes 27 jr.
ZK 16. Heine Bosveld 50 jr.
Albert Nienhuis 29 jr.
Derk Bol 22 jr.'
Het gedicht met ondertekening JLB is gemaakt door de zoon van Abel Buitjes en dus een achterkleinzoon van een van de omgekomen vissers.

 Makelaar Zoutkamp nodig? Neem dan contact op met De Flexibele Makelaar. 

Onze partners

WhatsApp