Menu Zoeken Contact
Makelaar Leek

Makelaar Leek

Leek is een levendig en actief dorp in het Zuidelijk Westerkwartier (Provincie Groningen) en bestaat uit ongeveer 10.819 inwoners. Het dorp is gelegen op korte afstand van de A7 tussen Groningen en Drachten en beschikt over een levendige dorpskern en meerdere bedrijventerreinen.

Leek heeft erg veel te bieden zoals een mooi coulisselandschap, een uitgebreid winkelaanbod en diverse sportcomplexen.
Op landgoed Nienoord vindt u o.a. een prachtige borg, een Nationaal Rijtuigmuseum, een openluchttheater en het Zwemkasteel. Ook bevindt zich hier een familiepark met o.a. modeltreinen, een kinderboerderij en een speeltuin.

Ook op het Leekstermeer is het in de zomer goed vertoeven.

Geschiedenis

Leek is ontstaan bij de schans die er in de Tachtigjarige Oorlog werd aangelegd. De naam is afkomstig van de beek de Lek (of Leke). Leek wordt ook nu nog wel De Leek genoemd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel bezittingen en huizen van joden geconfisqueerd. Ter nagedachtenis is de Samuel Levie Stichting opgericht. Deze stichting beheert een o.a. een museum. Ook is er in Leek nog een oude joodse begraafplaats te vinden. De oorspronkelijke borg Nienoord is gebouwd in 1525 door de familie Van Ewsum. Na o.a. bezetting van de Spanjaarden, diverse vernielingen en branden, werd in 1884 de borg herbouwd als villa, eigendom van de adellijke familie Van Panhuys. In 1907 overviel de familie een groot drama. De koets waarin Johan van Panhuys, zijn echtgenote, zoon en schoondochter zaten, raakte bij Hoogkerk te water waarbij zij allen verdronken. 

Voorzieningen Leek

Zoals te verwachten bij een groot dorp, zijn er in Leek erg veel voorzieningen op het gebied van onderwijs, gezondheid, cultuur en sport. Op de website van de gemeente Leek kunt u terecht voor meer informatie.

Met het openbaar vervoer is Leek prima bereikbaar via diverse buslijnen.

Bekijk het woningaanbod in Leek van NVM Makelaardij De Flexibele Makelaar Leek.

Onze partners

WhatsApp