Woningtekort leidt tot schaarste en minder verkopen

Woningtekort leidt tot schaarste en minder verkopen

Dat het tegenwoordig een ‘gekke’ woningmarkt is, is velen wel bekend. Met enige regelmaat is het voor kijkers dan ook een lange zoektocht om de juiste woning te vinden, terwijl het hele aankooptraject (van bezichtigen, beslissen en aankopen) in de meeste gevallen slechts een aantal (gemiddeld 23) dagen behelst.  

Dat de zoektocht naar een woning een heel karwei kan zijn, laten de cijfers dan ook zien. Er staan steeds minder woningen te koop, en ook worden er steeds minder verkocht. In tegenstelling tot 2020, toen er nog 172.000 huizen werden verkocht, waren dat er in 2021 nog maar ruim 140.000. De huizenprijzen stijgen in heel Nederland, vaak wel met 18% of meer, maar dit is iets minder zichtbaar in het noorden en zuidwesten. Bij 80% van de verkochte woningen was ook de verkoopprijs boven de vraagprijs. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg €438.000,-.

In de laatste maand van 2021 stonden er in het hele land een derde minder woningen, zo’n 15.600, te koop dan in het jaar daarvoor, dat zelfs het laagste aantal is sinds 1995. Het totaal aantal verkochte woningen was in het laatste kwartaal van 2021 23% minder dan het jaar ervoor. De grootste daling van het aantal te koop staande woningen is in de regionen waar Randstedelingen het liefst heen verhuizen. Zuidwest-Drenthe, De Veluwe, Het Gooi, de Achterhoek en het noordoosten van Brabant zijn een aantal van deze plaatsen. Sinds de zomer van 2021 wordt ook opgemerkt dat er minder massaal kijkers bij een woning komen; de gekte van het overbieden maakt woningzoekenden moedeloos.

Wat perspectief zou kunnen bieden om de woningmarkt uit het slop te halen, is het bijbouwen van woningen, want ook daarover liegen de cijfers niet; in het laatste kwartaal van vorig jaar kwamen er, ten opzichte van het jaar daarvoor, een vijfde minder nieuwbouwwoningen op de markt, namelijk maar 8800. Het ontbreekt dus aan nieuwbouwwoningen, zodat de doorstroom op gang kan komen, maar het nieuwe coalitieakkoord zou hier wel eens een positieve draai aan kunnen geven.

Wij werken samen met: