Zijn beleggers wel echt de schuldigen van de overspannen woningmarkt?

Zijn beleggers wel echt de schuldigen van de overspannen woningmarkt?

In de woningcrisis van een paar jaar geleden werden beleggers aangemoedigd om te investeren in de woningmarkt. Nu de woningmarkt overspannen is en op knappen staat, worden de beleggers juist het liefste buiten spel gezet. Ze worden gezien als de grote reden dat ‘de gewone burger’ niet meer aan een woning kan komen. Maar klopt dit vooroordeel wel? Zijn zij wel echt de schuldigen van deze overspannen woningmarkt? 

Beleggers wordt het niet gemakkelijk gemaakt om een woning te kopen. Zo is er sinds 1 januari 2021 de regel dat beleggers 8% overdrachtsbelasting moeten betalen en kwamen 130 gemeenten deze week met het idee om zelfbewoningsplicht te overwegen. Allemaal om beleggers tegen te werken dat zij massaal huizen opkopen – om vervolgens voor een belachelijk hoge prijs weer te verhuren.

Toch is dit niet de oorzaak van de prijsstijgingen in de woningmarkt, vindt Frank van Blokland, directeur van beleggersclub IVBN. En hoewel dit de woorden van een belegger zelf zijn, lijkt dit wel waarheid te zijn. De invloed van beleggers op de huizenprijzen lijkt bescheiden, als je naar de cijfers kijkt.

Particuliere verhuurders worden ook veroordeeld 
Niet alleen beleggers, ook particuliere verhuurders moeten het ontzien. Wellicht dat zij nog wel het meeste onder vuur liggen. Beleggers proberen vaak meerdere woningen te kopen, terwijl particuliere verhuurders slechts een handje vol vaak heeft. Ook zij hebben juist minder woningen in hun portefeuille.

Lees hier meer over het hele onderzoek. 

Wij werken samen met: