Makelaar Drachten

Gezocht naar “makelaar Drachten”? Dan bent u bij ons op het juiste adres! Wanneer wij uw huis in en om Drachten verkopen, doen wij dat toch écht anders dan alle andere makelaars in de regio Drachten.

Funda makelaar Drachten

De Flexibele Makelaar is gespecialiseerd in (internet)marketing, waardoor u verzekerd bent van optimale presentatie en ranking op o.a. Funda en Google. Meer klikken op uw woning, betekent meer kijkers, wat weer bijdraagt aan een zo hoog mogelijke verkoopopbrengst van uw huis.

Unieke NVM makelaardij Drachten

Ook in Drachten werkt De Flexibele Makelaar met Gratis Proef Verkopen (no cure, no pay; geen verkoop, geen kosten). Dit betekent dat u alleen betaalt als uw huis verkocht wordt. Verkoopt De Flexibele Makelaar uw huis niet? Dan betaalt u helemaal niets en kunt u na 6 maanden kosteloos afscheid nemen. Uw succes is ons succes, dit uiteraard met het meest optimale verkooppakket (klik hier voor meer informatie).

Nr. 1 makelaar Drachten  

Bekroond tot nummer 1 makelaarswebsite van Nederland.Het bedrijf MakelMail en vakblad Vastgoed Actueel beoordeelden meer dan 3.500 websites van makelaars en De Flexibele Makelaar rolde daar als beste uit. Gemiddeld kreeg de makelaarswebsite een 8,2 op techniek, gebruiksvriendelijkheid, vindbaarheid en populariteit. Prachtig nieuws! Een kroon op het werk en tegelijkertijd een uitdaging om de site nóg meer te optimaliseren.

De Flexibele Makelaar Drachten, dé (internet)marketing specialist.

Flexibele Match Drachten

Blijf net als duizenden anderen op de hoogte van het nieuwste huizenaanbod, zo ook in Drachten. Met de Flexibele Match blijft u ook in Drachten gratis automatisch op de hoogte van ons (nieuwste) aanbod. Dit betekent dat wij, voordat de woning elders aangeboden wordt, contact met u opnemen indien wij denken dat wij een geschikte woning voor u gevonden hebben.

Als u zich inschrijft via deze link, dan houden wij u zowel online als offline op de hoogte van ons woningaanbod in bijvoorbeeld Drachten. Dit betekent dat wij contact met u opnemen indien wij denken dat wij een geschikte woning voor u gevonden hebben. Dit doen wij 1-2 dagen voordat de woning op Funda komt. Tevens ontvangt u dan iedere week een overzicht van ons aanbod dat aan uw wensen voldoet. 

Drachten

Drachten is een grote plaats (2019 ca. 45.170 inwoners), qua omvang staat Drachten op nr. 2 van grootste plaatsen in de Provincie Friesland. Het vreemde is dat Drachten niet tot de elf Friese steden behoort. Drachten heeft nooit stadsrechten gekregen. Qua grootte, industrie en openbare voorzieningen kan Drachten wel een stad genoemd worden. In het begin van de jaren '50 telde Drachten tienduizend inwoners. In 1950 werd de fabriek van Philips gebouwd. Dit zorgde voor veel werkgelegenheid en daarmee een grote stijging van het aantal inwoners.

Drachten ligt in de gemeente Smallingerland.

Geschiedenis Drachten

Drachten is ontstaan in de 17e eeuw, uit de dorpjes Noorder-Dragten en Zuider-Dragten, ook wel genoemd: Noorderdrachten en Zuyderdrachten aan het riviertje de Drait of Dracht. Het gebied was rijk aan hoogveen en voor de afvoer was de Drachtster Compagnonsvaart gegraven. Later ontstonden in het gebied ook scheepswerven. Heel veel skûtsjes zijn op deze werven gebouwd.

Doordat Drachten pas in de jaren '50 een grotere plaats is geworden, zijn bijna alle panden redelijk nieuw. Toch zijn er wel een aantal panden die toch historische- architectonische waarde hebben. Gebouwen als het voormalige klooster aan de Burgemeester Wuiteweg, het Bleekerhûs en een Jugendstilhuis op de hoek van de Stationsstraat en de Lange West zijn van deze voorbeelden.

Cultuur Drachten

Rond de Torenstraat zijn een aantal woonhuizen te vinden die ontworpen zijn door gemeentearchitect Cees Rienks de Boer, het houtwerk bij deze woning is zeer kleurrijk geschilderd. Theo van Doesburg heeft het kleurontwerp voor zijn rekening genomen. Door deze speciale kleuren wordt deze wijk dan ook wel de Papegaaienbuurt genoemd. De kleuren op deze woningen zijn vandaag de dag nog steeds hetzelfde gebleven. Deze kleuren mogen dan ook niet veranderd worden.

Om de enorme bevolkingsgroei in de jaren vijftig in goede banen te leiden, heeft de gemeente Smallingerland het architectenbureau Van den Broek en Bakema in dienst genomen. Zij hebben winkel- en voetgangersgebied van de plaats ingericht om Drachten een meer stedelijk aanzien te geven.

In de jaren negentig heeft de gemeenteraad besloten dat dit stedelijke aanzicht niet bij Drachten paste en is het voetgangersgebied helemaal opnieuw aangepakt. De meest opvallende verrandering uit die tijd is het Carillon in het midden van de kruising van de winkelpromenades.

Vandaag de dag is de Drachtstervaart weer geopend. Deze lag vroeger ook op het Moleneind en is gedempt in de jaren 60. Deze vaart is doorgetrokken tot het centrum van Drachten. Kunstenaar Henk Hofstra beelde dit idee van tevoren symbolisch uit doormiddel van een blauwe weg te tekenen met een afmeting van 10.000 meter. Dit kostte de gemeente veel geld (€ 37.500,-), maar leverde wel veel aandacht op in de (inter)nationale pers.

In Drachten staan twee bijzondere fietsbruggen. De Ring is een fietsbrug over de snelweg A7 en is een gezamenlijk project van de gemeentes Smallingerland en Opsterland.

De Slinger is een fietsbrug over de Zuiderhogeweg vanaf de Overstesingel naar de Eikesingel. Met een totale lengte van maarliefst 240 meter is het de langste fietsbrug van Noord-Nederland. De brug is boven een rotonde gebouwd en zorgen samen voor een veilige en goede doorstroming van het verkeer. Voordat deze bruggen er waren moesten voetgangers en fietsen oversteken via een oversteekplaats op het kruispunt. Doordat de afrit van de snelweg nabij dit kruispunt ligt, zorgde dit voor veel files. De brug zelf is zeer stijl. Dit levert veel problemen op voor ouderen en kinderen. Teven is in het midden van deze brug een uitkijkplateau geplaatst. Vanaf dit plateau kan uitgekeken worden naar het overige verkeer. 's Avonds is deze fietsbrug sierlijk verlicht.

Rijksmonumenten Drachten

 • Rijkslandbouwwinterschool Drachten
 • Burgemeesterswoning Drachten
 • Voormalige Klooster Zusters Carmelitessen Drachten (Karmelklooster)
 • Voormalige tabaksfabriek annex pakhuis Drachten
 • Rijks Hoogere Burgerschool, hek om Oranjelinde Drachten
 • Rijks Hoogere Burgerschool, conciërgewoning Drachten
 • Rijks Hoogere Burgerschool (Drachtster Lyseum) Drachten
 • Keuterboerderij, stookhok Drachten
 • Keuterboerderij (woudboerderij) Drachten
 • Beter Wonen, transformatorhuisje Drachten
 • Beter Wonen, vijfenzestig arbeiderswoningen Drachten
 • Buitenstverlaat, sluis (Sluis I) Drachten
 • Buitenstverlaat, sluiswachtershuis Drachten
 • Grote Kerk (hervormde kerk) Drachten
 • Doopsgezinde kerk Drachten
 • Haersma State Drachten
 • Bleekerhûs Drachten
 • Kop-rompboerderij met zesruitsvensters en omlopende houten goot Drachten

Bereikbaarheid en openbaar vervoer Drachten

Drachten is goed bereikbaar en is met een aantal hoofdwegen verbonden aan o.a. Amsterdam (A7 en E22), Zaandam, Heerenveen, Groningen en Duitsland. De drie wegen: N281, N31 en A7/E22 kruizen elkaar met een klaverblad bij knooppunt Drachten.

Drachten is één van de weinige grotere Nederlandse plaatsen waar geen treinverbinding of spoorverbinding is. Momenteel zijn er plannen om een spoorlijn tussen Groningen en Heerenveen te realiseren. Drachten zal hierbij de enige tussenstop worden. De eerste tekenen van dit spoorlijn zijn al zichtbaar.

Het busvervoer is zeer goed geregeld en staat in rechtstreekse verbindingen met de grote plaatsen zoals Groningen, Leeuwarden, Steenwijk, Assen en Heerenveen.

Ook beschikt Drachten over een vliegveld. Dit is een voormalige airstrip van Philips. Een aantal keer per jaar wordt hier een dragrace georganiseerd. Tevens wordt hier een vliegerfestival gevlogen en wordt het vliegveld gebruikt door de Ultralight vliegvereniging Friesland.

Drachten heeft ook een vaarweg. Deze vaarweg is verbonden met het Prinses Margrietkanaal en hiermee ook met de landelijke vaarwegen.

Drachten heeft wereldwijde bekendheid gekregen door haar bijzondere aanpak van het verkeer. Bijna alle verkeerslichten zijn vervangen door rotondes en verkeerspleinen.

Economie Drachten

In Drachten zijn meer dan 22.000 arbeidsplaatsen. Als de deeltijdbanen meegerekend worden, telt Drachten maarliefst 28.000 arbeidsplaatsen. Hiermee is Drachten zowel qua oppervlakte, inwoners en economisch de tweede plaats in Friesland. Alleen Leeuwarden is dus groter.

Voorzieningen Drachten

Drachten heeft een centrale werking voor het Voortgezet Onderwijs in zuidoost Friesland. Er zijn meerdere scholen voor het Voortgezet Onderwijs en Middelbaar Beroeps Onderwijs. Zo bestaat er een Christelijke scholengemeenschap en een Openbare scholengemeenschap, de Friese Poort Drachten, Gomarus College Drachten en het Friesland College. De openbare school Singelland het Drachtster Lyceum is vaak verkozen tot één van de beste scholen van Nederland. Op de Christelijke school het Liudger wordt tweetalig onderwijs gegeven (Engels en Nederlands).

De Vrije Baptistengemeente Bethel (Bethelkerk) is de snelst groeiende religieuze gemeenschap in Nederland. Naar schatting 5000 mensen bezoeken zondags de drie diensten waarin door middel van muziek, beeld, dans en theater de christelijke boodschap op een hedendaagse manier wordt gebracht. Het gebouw met vele zalen, waarvan de samenkomstzaal 1.750 zitplaatsen telt, is gelokaliseerd op het industrieterrein De Haven.

Naast deze kerk bevinden zich meerdere kerken in Drachten, waaronder Gereformeerde Kerken en Hervormde Gemeenten, samen 8400 leden (20% van de inwoners), Pinkstergemeenten, Volle Evangeliegemeenten, Doopsgezinde gemeente etc.

Drachten heeft, mede door het asielzoekerscentrum, een kleine Moslim-gemeenschap die samenkomt in een gebedsruimte aan de Langewyk.

De Lawei, is een groot en modern theater te Drachten. Achter De Lawei is de muziek-, dans- en toneelschool De Meldij gevestigd. Verder is er nog een jongerencentrum, een poppodium (Iduna) en een biscoop in Drachten.

Ook heeft Drachten een eigen museum genaamd: 'Museum Smallingerland'. Dit museum is gevestigd in een oud klooster en toont kunst van Friese kunstenaars. Ook beschikt dit museum over stijl-kunstenaars- en Dada-kunstenaars werken.

Sport Drachten

In Drachten hoeft men niet stil te zitten, er is namelijk veel te doen in Drachten op het gebied van Sport. Zo beschikt Drachten o.a. over meerdere voetbalverenigingen, meerdere Tennisclubs, een schietsportvereniging, een hockeyclub,vechtsporten en meerdere korfbalverenigingen. Ook heeft Drachten een tropisch zwemparadijs met wedstrijdbad.

Ook voor mindervaliden is er veel te doen. Sporten als karate, honkbal geweerschieten wordt in Drachten druk beoefend. Daarnaast heeft Drachten een eigen skate- en skeelerbaan. beschikt over een subtropisch zwemparadijs met een 50 meter wedstrijdbad.

Huizen Drachten te koop

Bekijk het woningaanbod in Drachten van NVM Makelaardij De Flexibele Makelaar Drachten.

De Flexibele Makelaar is een NVM makelaardij met NVM vestigingen in Groningen (Grootegast, Hoofdstraat 116) en Friesland (Surhuisterveen, Jan Binneslaan 2a).

Wij werken samen met: