Menu Zoeken Contact
Makelaar Frieschepalen (Fryske Peallen)

Makelaar Frieschepalen (Fryske Peallen)

In het noordoosten van de gemeente Opsterland (provincie Fryslân) ligt het dorp Frieschepalen. Het dorp is gelegen aan de doorgaande weg van Bakkeveen naar de snelweg A7 van Heerenveen naar Groningen. De dorpen Siegerswoude en Ureterp liggen op steenworp afstand.

Frieschepalen is in de 18e eeuw ontstaan als ontginningsdorp in het hoge veengebied.
Met de palen in de dorpsnaam worden de grenspalen langs de grens met Groningen bedoeld. Frieschepalen is pas in 1953 benoemd tot zelfstandig dorp, voor die tijd maakte Frieschepalen deel uit van Siegerswoude.

Geschiedenis Frieschepalen

Vanaf ongeveer 1660 werd de Grote Veenvaart naar Bakkeveen gegraven om de venen in het noordoosten van Opsterland te kunnen exploiteren. Bij Frieschepalen maakte deze vaart met verlaat en ophaalbrug een buiging naar het zuidoosten. De vaart is nu gedempt en nu is de Tolheksleane de hoofdader van het dorp, een laan met mooie eiken en een kerkje met dakruiter uit 1928.
Frieschepalen had ooit een schans. Deze is 1593 gebouwd om Friesland te beschermen tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. In 2014 is een gedeelte van de schans weer opgebouwd en in ere hersteld.

Het inwoneraantal van Frieschepalen

Het dorp heeft 1000 inwoners (1 januari 2015).

Voorzieningen in Frieschepalen

Frieschepalen heeft een brede school, genaamd “t Byntwurk. Hierin zijn 2 scholen, een peuterspeelzaal en een dorpshuis ondergebracht.
Er zijn enkele kleine winkeltjes en diverse autohandelaren. De inwoners kunnen hun inkopen doen in Ureterp, Marum, Bakkeveen, De Wilp of Drachten.
Daarnaast heeft het dorp een Gereformeerde Kerk en een Gereformeerd-vrijgemaakte Kerk.
Verder beschikt Frieschepalen over een gezellig muziekcafé, Ma Kelly’s.

Met het openbaar vervoer is Frieschepalen bereikbaar via lijn 18 (Heerenveen-Assen) en lijn 89/189 (Drachten-Groningen). 

Verenigingen in Frieschepalen

  • Rijvereniging De Dúnruters te Frieschepalen
  • Voetbalclub sv RWF Frieschepalen
  • Toneelvereniging Nij Libben Frieschepalen
  • Brassband Sjofaar Frieschepalen

Bekijk het woningaanbod in Frieschepalen van NVM Makelaardij De Flexibele Makelaar Frieschepalen.

Onze partners

WhatsApp