Hypotheekruimte 2024

Hypotheekruimte 2024

Volgend jaar wordt de maximale hypotheek die je kunt krijgen voor je nieuwe woning meer afhankelijk van het energielabel. Als je een energiezuinig huis koopt, dan kun je vanaf 1 januari 2024 meer lenen. Ook verandert er veel voor alleenstaande kopers en telt de studieschuld anders mee. Tevens doet NHG een extra duit in het zakje. Ook nu kun je in sommige gevallen al gebruik maken van deze voordelen, vraag in dat geval je hypotheekadviseur naar de mogelijkheden.

Energielabel en hypotheek 2024

Voor een woning met energielabel C of D mag je €5.000 meer lenen, en als je een woning met label A of B koopt, kan dat bedrag oplopen tot €10.000 extra. Kies je voor een woning met het zeer zuinige energielabel A++++, dan kun je zelfs tot €50.000 meer lenen.

Onderstaande tabel geeft per energielabel aan wat de extra leenbedragen voor aankoop van een woning en voor energiebesparende maatregelen zijn.

Wil je je hypotheek verhogen om je woning te verduurzamen? Dan is het energielabel ook van belang. Je kunt €20.000 extra lenen als je woning label E, F of G heeft. Voor een woning met label A of B is het extra leenbedrag maximaal €10.000. Voorheen was dit bedrag voor iedereen gelijk op maximaal €9.000.

Deze nieuwe regeling is bekendgemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) bij het vastleggen van de leennormen voor 2024. Deze verandering volgt het advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIbud), dat aangeeft dat je in een energiezuinige woning een lagere energierekening hebt en daardoor hogere hypotheeklasten kunt betalen.

De bovengrens van NHG stijgt in 2024 naar €435.000,- & €461.000,- bij energiebesparing

Op dit moment kun je gebruikmaken van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) als je een woning koopt met een maximale waarde van €405.000. Vanaf 1 januari 2024 wordt deze grens verhoogd naar €435.000. Als je een hypotheek afsluit waarbij je ook aanvullende energiebesparende voorzieningen financiert, is de NHG-grens 6% hoger, dus €461.100. Deze verhoging vergroot het bereik van de NHG en zorgt ervoor dat een hypotheek met NHG toegankelijk blijft voor veel woningkopers. De provisie die je moet betalen bij het afsluiten van een hypotheek met NHG blijft komend jaar 0,6% van het hypotheekbedrag. De vele voordelen als rentekortingen en zekerheden blijven ook van toepassing.

Studieschuld 2024

Ook voor oud-studenten met een studieschuld veranderen de regels in jouw voordeel. Tot op heden werd gekeken naar de oorspronkelijke schuld. Vanaf volgend jaar is het maandbedrag dat je aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) betaalt bepalend. Dit kan voordelig uitpakken als je al een deel van je schuld hebt afgelost.

Leencapaciteit alleenstaanden 2024

En als je alleenstaand bent met een inkomen van minimaal €28.000, kun je volgend jaar een extra bedrag van €16.000 lenen. Dit geeft je net dat beetje extra ruimte om een woning te kopen.

Meer informatie en/of benieuwd naar jouw hypotheekmogelijkheden?

Plan dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in bij WiersmAdvies. Bel of stuur een WhatsAppbericht naar 0613024155, of stuur een e-mail naar info@wiersmadvies.nl.

Wij werken samen met: