Jongeren minder vaak woningbezitters

Jongeren minder vaak woningbezitters

Het aantal woningbezitters onderen jongvolwassenen neemt de laatste tijd flink af. Deze dalende trend speelt al sinds 2011, gemeten onder ruim 80 procent van de Nederlandse gemeenten.

De markt biedt steeds hogere prijzen wat deze jonge mensen vaak niet kunnen betalen. Ook zitten jongeren natuurlijk veel vaker met een overgebleven studieschuld. Deze jongere “outsiders” kunnen dus door de gestegen woningprijzen geen huis kopen.

Ouderen, de zogenaamde “insiders” profiteren echter van deze prijsstijging. Deze groep kan flink winst maken door de woning na jaren toch nog te verkopen en kleiner en goedkoper te gaan wonen. Voor deze oudere generatie betekent het bezitten van een eigen woning nog steeds een bevestiging van een bepaalde status. Bij de jongere generatie gaat dit steeds minder spelen.

Er is een structurele verschuiving bij jongeren te zien van kopen naar huren. Dit speelt vooral bij jongeren eind 20 en begin 30 jaar oud. Wat dan om de hoek komt kijken is toch het huurwoningtekort, vooral in de sociale huursector.

Al met al is het aandeel koopwoningen onder 18-tot 39 jarigen stabiel blijft op zo’n 57 procent. Dit geldt voor de laatste tien jaar nu zo.

Woningprijzen door het dak

Hoe is deze trend van afname van koopwoningen voor jongvolwassenen tot stand gekomen? Het ligt in principe voor de hand; de huizenprijzen zijn de laatste tien jaar door het dak gestegen. Leg daarnaast de stagnatie van inkomsten uit salaris en je hebt je antwoord. Mannen en vrouwen tussen de 25 en 30 jaar oud verdienen gemiddeld op jaarbasis €32.000. Met zo’n inkomen kun je maximaal een hypotheek rond de €150.000,- krijgen. Dat is op de huidige markt ruim onvoldoende; de gemiddelde verkoopprijs ligt rond de €325.000,-, dat is sinds 2013 met 40 procent gestegen.

De Nederlandsche Bank kon vermelden dat de hogere woningprijzen vooral op de lange termijn een effect is van de toegenomen welvaart in Nederland.

Reeds bestaande koopwoning waren afgelopen juli bijna 7,5 procent duurder dan een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Na het dieptepunt in 2013 stijgen de woningprijzen alleen maar nog. Dit resulteerde in mei 2018 tot het verbreken van het recordniveau uit 2008. Het kan niet op, want in juli van dit jaar bereikte de gemiddelde woningprijs het toppunt ooit. Men kan spreken over een stijging van bijna 50 procent sinds het dal in 2013.

Stijging hypotheekaanvragen in juli 2020

Van Het Kadaster leren we dat er in juli dit jaar bijna 23.000 transacties op de woningmarkt geregistreerd stonden. Dit is meer dan 7 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode.

Ook heeft het Kadaster in deze maand voor €15.219 miljoen aan nieuwe hypotheken ingeboekt. Maar liefst 31% meer dan vorig jaar, toen hield het op bij € 11.622 miljoen. Het aantal hypotheken is met ruim een kwart gestegen.

Wilt u hierover meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met De Flexibele Makelaar op om dergelijke zaken te bespreken.

WhatsApp kan ook! +31 6 29 35 73 15 (dit telefoonnummer kan alleen gebruikt worden voor WhatsApp).

Wij werken samen met: