Menu Zoeken Contact
Makelaar Hollum, Ameland (Hollum, it Amelân)

Makelaar Hollum, Ameland (Hollum, it Amelân)

Hollum met ongeveer 1250 inwoners ligt op het meest westelijke deel van Ameland omringd door prachtige natuurgebieden. Met z'n smalle straatjes en de vele monumentale commandeurswoningen behoort Hollum tot de mooiste dorpen van de waddeneilanden. Verspreid door het dorp bevinden zich verscheidene winkels, leuke kroegjes, diverse restaurants, verschillende hotels, twee kunstgaleries en de twee hiernaast vermelde musea. Vlakbij het dorp bevinden zich enkele bungalow- en caravanparken, een hotel en een 9-holes golfbaan. Beeldbepalend zijn vuurtoren, korenmolen en kerketoren. Een bijzondere belevenis is de lancering van de paardenreddingsboot en het beklimmen van de vuurtoren. 

Hollum telt 53 rijksmonumenten. Verder is een deel van Hollum beschermd dorpsgezicht, één van de beschermde dorps-en stadsgezichten in Friesland.

Vuurtoren Hollum

De vuurtoren op Ameland is in 1880 gebouwd in opdracht van Koning Willem III. De toren is ontworpen door Quirinus Harder. Hoofdconstructeur van de bouwkindige dienst van het loodswezen. Harder ontwierp vuurtorens uit gietijzer dat als constructiemateriaal in het midden van de negentiende eeuw nieuw was.

De bouw van de vuurtoren op Ameland is uitgevoerd door gieterij Nering Bögel in Deventer. Het bedrijf produceerde zoals vele gieterijen vrijwel alles wat maar van ijzer was, ook vuurtorens. Zo bouwden zij vijvoorbeeld de vuurtorens van Westkapelle Laag, Scheveningen en Ameland. De vuurtoren op Ameland is in afzonderlijke segmenten naar Ameland verscheept. Deze segmenten werden ter plaatse op elkaar geplaatst.

Op 10 mei 1881 werd de verlichting in de toren voor het eerst ontstoken. Met dit licht werden zeevarenden gewaarschuwd voor de gevaarlijke gronden bij de Amelander kust. De optiek is van de oude Westhoofd op Goeree, met drie schitteringen in de 15 seconden.

Ameland

Het Friese eiland Ameland heeft de volgende dorpen; Hollum, Ballum, Buren en Nes, en de volgende buurtschappen; Ballumerbocht, Kooiplaats.

Vlakbij het dorp Ballum ligt het vliegveld "Ameland Airport". Gasten die op het eiland verblijven, kunne het hele jaar een rondvlucht maken en in de zomer wordt er veel parachute gesprongen. Het vliegveld heeft een recreatieve functie, maar is ook belangrijk bij reddingsoperaties. De SAR-helikopter die gewonden naar het ziekenhuis vervoert landt namelijk op Ameland Airport. Dit is de snelste vervoersmogelijkheid van het eiland naar het ziekenhuis. Op onregelmatige tijden vinden er zweefvliegtuigactiviteiten plaats.

 Veerdienst van Holwerd naar Ameland

Vaartijd: ca. 45 minuten. 

Dienstregeling Ameland: De boot van Holwerd naar Ameland vertrekt in principe elk uur. In de weekendenen en met feestdagen kan de dientsregeling afwijken. Klik hier om de actuele dienstregeling te bekijken.

Ook is er een mogelijkheid om met een watertaxi van en naar Ameland te reizen.

Bekijk het woningaanbod in Hollum van NVM Makelaardij De Flexibele Makelaar.

Onze partners

WhatsApp