Menu Zoeken Contact
Makelaar Nes, Ameland (Nes, it Amelân)

Makelaar Nes, Ameland (Nes, it Amelân)

Met circa 1200 inwoners is Nes één van de grootste dorpen van het waddeneiland Ameland. In Nes komt al het goede van het Amelander verleden en heden samen. In het dorp zijn zowel een aantal fraaie commandeurswoningen als ook een modern winkel- en uitgaanscentrum.

Restaurants en winkels

Wie van gezellige drukte houdt, is in Nes zeker op zijn plaats. Winkels en restaurants harmoniëren met de prachtige oude huisjes en gebouwen. Door een uitstekend restauratiebeleid heeft Nes haar unieke charme weten te behouden. De oude kern van Nes is gebouwd om de vrijstaande kerktoren uit 1723. Deze toren is niet verbonden met een kerk maar diende als zeebaken.

Rooms-Katholieke Kerk

Een sieraad voor het dorp Nes was de R.K. Kerk, welke onder architectuur van de bekende architect Pierre Cuypers in 1878 werd gebouwd. Helaas is deze kerk op 5 februari 2013 verwoest door brand. Schuin tegenover deze kerk staat een standbeeld van de oud Amelander Kardinaal de Jong.

Korenmolen "De Phenix"

De korenmolen "Phenix" welke men aan de noordkant van het dorp vindt, is in 1880 gebouwd. In 1980 is deze molen door de Gemeente Ameland aangekocht. Na de restauratie is in 1982 de korenmolen geopend voor het publiek. De molen maalt weer graan tot meel waarvan de Amelander bakkers het z.g. molenbrood bakken.

Commandeurshuisjes

Eén van de oudste commandeurshuisjes van Nes staat in de Rixt van Doniastraat. Dit huisje dateert uit 1625 en is de moeite waard om te bekijken. Ook Nes heeft een beschermd dorpsgezicht.

Kakebienen, walviskaken

In de 17e en 18e eeuw kende Ameland door de walvisvaart een ongekende welvaart. Omstreeks 1719 begonnen de Amelanders zich te bemoeien met de walvisvangst. Het vangen van walvissen was in die tijd een bijzonder ruig bedrijf. Niet alle walvisvangsten liepen even goed af. De kakebienen (kaken) als toegangspoort voor de Burgemeester Walda School zijn afkomstig van een blauwe vinvis, geschoten in het seizoen van de Willem Barendsz (1959/1969). De lengte van deze uitzonderlijk grote blauwe vinvis was 90 voet (27 meter) en het gewicht was 150 ton. De heer C. Gramsbergen, destijds kok-hofmeester op de jager AM21, heeft deze blauwe Vinvis meegebracht naar Ameland.

Jezuïetenbegraafplaats

Dit kerkje aan de Ballumerweg is gebruikt tot de St. Clemenskerk aan het Burenpad gereed kwam in 1879. De kerk doet tegenwoordig als boerderij dienst. De sporen van het verleden zijn met name bij de ramen nog goed zichtbaar.

 In 1848 is er nog een nieuw kerkhof aangelegd aan de Ballumerweg. Het heeft tot 1912 dienst gedaan als begraafplaats. In 1880 werd een aantal stoffelijke overschotten uit de oude kerk overgebracht naar deze begraafplaats. Het betrof de resten van zestien overledenen, waaronder een aantal paters van de Jezuïeten, die in de voorgaande eeuwen de statie hadden bediend. Ook de stoffelijke overschotten van priesters die elders in het pastoraat werkten en wegens vervolging niet in hun woon- of werkplaats begraven konden worden, werden naar Ameland gebracht voor hun laatste rustplaats.

Over Ameland

In 2014 heeft Ameland meegedaan aan de Schoonste Strandverkiezing. Op donderdag 21 augustus 2014 was de bekendmaking en werd duidelijk dat het strand van Ameland ook dit jaar weer goed heeft gescoord, het staat namelijk in de top 5 van Nederland! Van de Waddeneilanden en Friesland is Ameland de schoonste strandgemeente.

 Het Friese eiland Ameland heeft de volgende dorpen; Hollum, Ballum, Buren en Nes, en de volgende buurtschappen; Ballumerbocht, Kooiplaats.

 Vlakbij het dorp Ballum ligt het vliegveld "Ameland Airport". Gasten die op het eiland verblijven, kunnen het hele jaar een rondvlucht maken en in de zomer wordt er veel parachute gesprongen. Het vliegveld heeft een recreatieve functie, maar is ook belangrijk bij reddingsoperaties. De SAR-helikopter die gewonden naar het ziekenhuis vervoert landt namelijk op Ameland Airport. Dit is de snelste vervoersmogelijkheid van het eiland naar het ziekenhuis. Op onregelmatige tijden vinden er zweefvliegtuigactiviteiten plaats.

Veerdienst van Holwerd naar Ameland

Vaartijd: ca. 45 minuten. 

Dienstregeling Ameland: De boot van Holwerd naar Ameland vertrekt in principe elk uur. In de weekendenen en met feestdagen kan de dientsregeling afwijken. Klik hier om de actuele dienstregeling te bekijken.

Ook is er een mogelijkheid om met een watertaxi van en naar Ameland te reizen.

Bekijk het woningaanbod in Nes van NVM Makelaardij De Flexibele Makelaar.

Onze partners

WhatsApp