Sinds 2008 niet meer zo’n hoge stijging in hypotheekrente gezien

Sinds 2008 niet meer zo’n hoge stijging in hypotheekrente gezien

Hoewel de afgelopen jaren de hypotheekrente voornamelijk alleen maar bleef dalen, krijgen we nu een tegenovergestelde situatie. Bijna alle banken en hypotheekverstrekkers hebben in de afgelopen week een verhoging van de hypotheekrente ingezet. De gemiddelde hypotheekrente steeg van 1,58 % naar 1,74 %. En dat hebben we sinds 2008 niet meer zo gezien.

Hoe komt het toch dat de hypotheekrente ineens zo aan het stijgen is? Dit is deels een gevolg van de coronacrisis: de economie is aan het herstellen van dit grote virus en dat brengt schade met zich mee. Ook de hoge inflatie en het vooruitzicht dat centrale banken als ECB en de Amerikaanse Federal Reserve stimuleringsmaatregelen gaan afbouwen kan als antwoord beschouwd worden.

Wat is het gevolg van deze stijgende rente? Simpel: een stijgende hypotheekrente resulteert zich in een stijging in het aantal hypotheekaanvragen. Veel mensen willen hun hypotheek oversluiten met een vast rente voor de komende tientallen jaren, het liefste natuurlijk een lage rente. De Hypotheekshop concludeert: “Lag het landelijke gemiddelde de afgelopen jaren rond de 10.000 aanvragen per week, is het gebruikelijke dit jaar 13.000 tot 14.000 aanvragen.”

Ook bij De Flexibele Makelaar merken we dit verschil. We krijgen veel taxatieaanvragen, meer dan normaal. Klanten die graag een nieuwe hypotheek willen afsluiten over hun huidige woning, willen dit natuurlijk voor een zo laag mogelijke rente doen. De taxatieaanvragen zijn daarom ten opzichte van deze tijd vorig jaar verdubbeld.

Hoewel het stijgen van de hypotheekrente een spannend aspect is, blijft de rente alsnog onder de 2% en dat is vooralsnog heel erg laag. Tot wel tien jaar geleden was een rente van 4 tot 6 % zelfs heel normaal.  

Wij werken samen met: