Menu Zoeken Contact
Makelaar Appelscha (Appelskea)

Makelaar Appelscha (Appelskea)

Appelscha, in het Stellingwerfs uitgesproken als Appelsche. Appelscha is een dorp gelegen in de gemeente Ooststellingwerf te Friesland. Appelscha telde op 1 januari 2011 4768 inwoners.

Appelscha heeft veel te bieden en is een toeristische trekpleister vanwege haar omvangrijke natuur, het attractiepark, boerenstreekmarkten en meer.

Geschiedenis Appelscha

In 1247 wordt Appelscha voor het eerst genoemd in de boeken van het Aartsbisdom te Utrecht. In deze boeken wordt Appelscha genoemd als Appels. De uitgang 'scha' komt van de uitgang 'sche', wat bos betekent. Om deze reden Appelsche, oftewel Appelscha.

Van oorsprong behoorde Appelscha tot het vroegere graafschap Drenthe. Appelscha bestond eeuwenlang slechts uit een klein aantal boerderijen rond de Boerestreek, dat daarvoor Hoog Appelscha heette, en de buurtschappen Aekinga, Terwisscha en De Bult. Appelscha had veel last van verstuivend zand uit de duinen. Het esdorp lag ingeklemd tussen droge zandige heide en het natte veen, toen nog de Appelschaster- en Fochteloër venen genaamd. Rond 1450 werden leidijken aangelegd om het zure lekwater afkomstig van het veen uit de akkers te weren.

Vanaf 1827 breidt Appelscha met de komst van duizenden Friese arbeiders ten behoeve van de turfwinning uit, en ontstaat Appelscha. In 1881 werd een begin gemaakt met de aanleg van de bossen. De sociale omstandigheden waren in deze tijd zeer slecht. Tegen de tijd dat turf veel minder is gaan opbrengen dan steenkool, breekt er in 1888 onder de veenarbeiders een grote staking uit. Dit is het begin van georganiseerde stakingen in Nederland.

Door de grote immigratie van Friezen in de 19e eeuw is Appelscha een Friestalig dorp geworden in een omgeving waar verder het diealect Stellingwerfs gesproken wordt.

Toerisme, cultuur en omgeving Appelscha

Appelscha ligt aan de rand van het Nationaal Park, het Drents-Friese Wold, een ware toeristentrekpleister. Hiernaast zorgen in de zomermaanden ook de Opsterlandse Compagnonsvaart (als onderdeel van de Turfroute), en het attractiepark Duinenzathe voor veel bezoek. Bovendien heeft Appelscha in de omgeving pingoruïnes en ook komen in de nabije omgeving van Appelscha pingoruïnes voor.

Vlak buiten Appelscha ligt het bezoekcentrum van Staatsbosbeheer de Drents-Friese Wouden het Drents-Friese Wold van Staatsbosbeheer.

Een deel van het natuurgebied tussen Appelscha en Zorgvlied werd door HP/ De Tijd uitgeroepen tot mooiste plekje van Nederland.

Ook zijn er in Appelscha veel culturele activiteiten te doen als Boerenstreekmarkten. Deze Boerenstreekmarkten worden eens in de twee weken op zondag georganiseerd. In de bouwvak-vakantie iedere week. De boerenmarkt in Appelscha is in de wijde omgeving een waar begrip.

Rijksmonumenten Appelscha

 • Beatrixoord, laboratorium te Appelscha
 • Brugwachterswoning in boerderijvorm met in de top halfronde vensters te Appelscha
 • Modelboerderij in Vernieuwingsstijl te Appelscha
 • Damsluis, sluiswachterhuis te Appelscha
 • Damsluis te Appelscha
 • Eenvoudige woning onder zadeldak tegen topgevel met beitelingen te Appelscha
 • Eenvoudige zgn. eksteurswoning met vensters met roeden onder dwars dak tussen topgevels met topschoorsteen te Appelscha
 • Hervormde kerk, klokkenstoel op kerkhof te Appelscha
 • Voermanswoning van Staatsbosbeheer in ambachtelijk-traditionele stijl te Appelscha
 • Woonhuis in ambachtelijk-traditionele stijl te Appelscha
 • Modelboerderij in Vernieuwingsstijl te Appelscha
 • Gietijzeren provinciegrensmarkering te Appelscha

Bekijk het woningaanbod van Appelscha van NVM Makelaardij De Flexibele Makelaar Appelscha.

Onze partners

WhatsApp