Menu Zoeken Contact
Makelaar Beetsterzwaag (Beetstersweach)

Makelaar Beetsterzwaag (Beetstersweach)

Beetsterzwaag is een karaktervol dorp aan de rand van de Friese Wouden. De drie en een halve eeuw oude Hoofdstraat met vele historische panden is de stille getuige van de adel die het dorp bewoonde in de 18de en 19de eeuw. De bij landgoederen behorende tuinen waren ooit het genot van enkelen. Nu staan ze open voor iedereen.

Geschiedenis Beetsterzwaag

Beetsterzwaag was vroeger een aanzienlijk dorp. Niet omdat het zoveel inwoners had, maar vanwege de aanwezige adel die het aanzien van het dorp bepaalde. Diverse monumentale panden en tuinen in de Hoofdstraat, die minstens drie en een halve eeuw oud is, zijn stille getuigen van de rijke adellijke bewoners in de 18e en 19e eeuw. In de eerste week van 2007 kwam het dorp in het nieuws doordat er formatiebesprekingen voor het nieuwe kabinet plaatsvinden. Men overlegde er achter gesloten deuren op het even buiten de bebouwde kom van het dorp gelegen landgoed "Lauswolt".

Monumentale panden Beetsterzwaag

Een van de bekendste gebouwen dat Beetsterzwaag rijk is, is Lyndenstyn. Dit uit 1821 stammende zomerverblijf van de familie Van Lynden is later door de familie ondergebracht in de Corneliastichting. Deze stichting, genoemd naar de jong overleden Cornelia van Lynden, moest een gratis ziekenhuis voor Friese kinderen in stand houden. Nu dient het oude herenhuis als revalidatiecentrum. Andere historische gebouwen in de hoofdstraat zijn: Bordena (1858),Lycklamahûs (1824), het Eysingahuis, de Fockensstate (1879) en Kantongerecht (1811). Net buiten het dorp ligt de Harinxmastate. Beetsterzwaag telt 46 rijksmonumenten.

  • Sport en recreatie Beetsterzwaag
  • VV de Sweach, voetbalvereniging Beetsterzwaag
  • Golf & Countryclub Lauswolt
  • Tennisclub Lauswolt Beetsterzwaag
  • Volleybalvereniging ODS Beetsterzwaag
  • Scoutinggroep BA-OW Beetsterzwaag
  • Turnvereniging Frisia Beetsterzwaag
  • Sport- en gezondheidscentrum Medifit
  • Manege onder de Linde Beetsterzwaag

Beetsterzwaag is een springlevend dorp. Deze historische rijkdommen worden namelijk met hedendaagse aantrekkelijkheden gecombineerd: restaurants, gespecialiseerde winkels, wandel- en fietsmogelijkheden in de omliggende bossen en natuurgebieden en vele galeries.

Bekijk het woningaanbod in Beetsterzwaag van NVM Makelaardij De Flexibele Makelaar Beetsterzwaag.

Onze partners

WhatsApp