Menu Zoeken Contact
Makelaar Gerkesklooster (Gerkeskleaster) en Stroobos (Strobos)

Makelaar Gerkesklooster (Gerkeskleaster) en Stroobos (Strobos)

Gerkesklooster – Stroobos is een tweelingdorp. De dorpen liggen in de noordoosthoek van de gemeente Achtkarspelen. Kenmerkend is het open landschap. Tot 1993 behoorde een gedeelte van Stroobos bij de gemeente Grootegast, die bij de provincie Groningen hoort. Dit gaf allerlei praktische bezwaren en daarom is Stroobos destijds naar de gemeente Achtkarpselen over gegaan.

Gerkesklooster en Stroobos liggen aan het Prinses Margriet Kanaal. Dit is van groot belang voor de dorpen want de industrie kreeg daardoor al vroeg een kans in de dorpen mede door de grote bedrijven die zich daar gevestigd hebben.

Geschiedenis Gerkesklooster – Stroobos

Stroobos en Gerkesklooster vormen nu één aaneengesloten geheel. Dit was vroeger anders. Tot 1993 werd het dorp Stroobos gescheiden door de gemeentelijke grens met de gemeenten Grootegast en Achtkarspelen. Grootegast hoort bij de provincie Groningen en Achtkarspelen bij Friesland. Dit gaf allerlei praktische bezwaren. Om deze reden is het Groningse deel van Stroobos naar Achtkarspelen verhuisd. De ligging aan het Prinses Margrietkanaal/Van Starkenborghkanaal is al zeer lang van groot belang voor deze dorpen. De industrie kreeg daardoor al vroeg een kans, en in de twee dorpen zijn dan ook enige grote bedrijven gevestigd.
Ongeveer 700 meter ten noordoosten van Stroobos staat een Amerikaanse windmotor, een poldermolen die is aangewezen als rijksmonument. Daarnaast staat er in het dorp nog één monumentale boerderij.

Aanvankelijk lag in Gerkesklooster de nederzetting Wigerathorp (Gerke van Wigaradorp). De grootgrondbezitter Gercke Harkema liet er in 1240 door monniken vanuit het klooster Klaarkamp een klooster stichten, genaam Jeruzalem. Ook werd een kerk gesticht, waardoor de nederzetting één van de acht kerspels (Nederlands: kerkdorpen) werd. In de volksmond werd het klooster echter Gerckes' klooster genoemd. Dit verklaard de naam van het dorp Gerkesklooster.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd in 1571 de klok uit de kerktoren gestolen en verkocht. Deze klok hangt nu in de kerk van de Deense plaats Gadstrup.
Vroeger toen Friesland over ging naar het protestantisme, werd het klooster afgebroken. Wel bleef de brouwerij van het klooster bestaan. Deze brouwerij werd op 7 augustus 1629 als kerk in gebruik genomen. De kerk werd in 1786 vergroot en verhoogd, en werd in 1974-1975 opnieuw verbouwd. In 1926 is er ook een gereformeerde kerk gerealiseerd.

Van 1913 tot 1991 was er in Gerkesklooster een steenfabriek. De zuivelfabriek, is tegenwoordig een onderdeel van Friesland Campina. Een deel van de fabriek brandde in 2014 af, maar is volledig hersteld en uitgebreid met een nieuw pekellokaal.

Aantal inwoners Gerkesklooster – Stroobos per 1 januari 2012:

Aantal inwoners: 1135 (Gerkesklooster: 816 / Stroobos: 317)
Aantal woningen: 472 (Gerkesklooster: 347 / Stroobos: 123)

Onderwijs Gerkesklooster – Stroobos

  • PCBS De Claercamp te Gerkesklooster
  • Peuterspeelzaal Dol-Fijn Gerkesklooster
  • Sport Gerkesklooster – Stroobos
  • Gymnastieklokaal Gerkesklooster
  • Gymnastiekvereniging DIO Gerkesklooster
  • Korfbalvereniging Frigro Gerkesklooster/Stroobos
  • IJsbaanvereniging Gerkesklooster/Stroobos
  • VV GSVV Gerkesklooster/Stroobos
  • Yogalessen Gerkesklooster/Stroobos

Bezienswaardigheden Gerkesklooster – Stroobos

Het tweelingdorp Gerkesklooster-Stroobos heeft een camping/jachthaventje "de 4 Elementen",  helemaal aan de oostpunt van het schiereiland aan het Prinses Margrietkanaal.

Aan de westkant van het schiereiland is een insteekhaven waar men af kan meren.

Bekijk het woningaanbod in Gerkesklooster van NVM Makelaardij De Flexibele Makelaar Gerkesklooster en Stroobos.

Onze partners

WhatsApp