Menu Zoeken Contact
Makelaar Hornhuizen (Hörnhoezen)

Makelaar Hornhuizen (Hörnhoezen)

Hornhuizen, in het Gronings uitgesproken als Hörnhoezen, is een dorp gelegen in de gemeente De Marne in de provincie Groningen. Het dorp telt ongeveer 200 inwoners.

Geschiedenis Hornhuizen

De eerste vermeldingen van Hornhuizen dateren uit het jaar 1247 onder de namen Howerahusum, Horahusum, Horhusum en Hoerhusen. De naam van dit dorp betekent waarschijnlijk; de nieuwe huizen van De Houw.

Vermoedelijk is dit dorp ontstaan als een dochternederzetting van het verdwenen dorp De Houw uit de kerkgemeente Leens.
In Hornhuizen vindt u een 19-eeuwse kerk met een 15-eeuwse toren, welke eigendom zijn van de Stichting Groninger Kerken. De kerk is herbouwd in 1850, waarbij de top van de toren is vervangen door een zogenaamde lantaarn. Waarschijnlijk diende de toren in vroegere tijden als baken.

Ligging en omgeving Hornhuizen

Hornhuizen ligt in het noordwesten van de provincie Groningen en gemeente De Marne grenst met het noorden aan de Waddenzee.
De bedrijvigheid in deze omgeving bestaat voornamelijk uit landbouw en de streek wordt gekenmerkt door vrij grote akkerbouwbedrijven.
Vroeger behoorde deze gemeente tot de belangrijkste landbouwgebieden van de provincie Groningen. In het nabij gelegen dorp Zoutkamp is de visserij een belangrijke bron van inkomsten en dan voornamelijk de garnalenvangst.
Jaarlijks vindt in oktober het ‘’Aardappelfeest’ plaats in Hornhuizen, een aardappeloogstfeest met een middag- en avondprogramma, waarbij men gratis kan overnachten op een indoorcamping.

De bekendste bezienswaardigheid in deze gemeente is de zeehondencrèche te Pieterburen, waar jonge en volwassen zieke en\of gewonde zeehonden worden opgevangen.

Openbaar vervoer Hornhuizen

Vanuit Winsum en Leens kunt u met het openbaar vervoer, verzorgt door Qbuzz, met lijn 68 het dorp Hornhuizen bereiken. Vanuit Winsum en Leens zijn vervolgens weer verbindingen naar de steden Groningen en Leeuwarden, maar ook naar Lauwersoog, voor de veer naar Schiermonnikoog.

Bekijk het woningaanbod in Hornhuizen van NVM Makelaardij De Flexibele Makelaar Hornhuizen.

Onze partners

WhatsApp