Menu Zoeken Contact
Makelaar Oldehove (Olhoof)

Makelaar Oldehove (Olhoof)

Oldehove in het kort

In de gemeente Zuidhorn, provincie Groningen, ligt het dorp Oldehove. Het dorp telt ongeveer 1.661 inwoners

Geschiedenis Oldehove

De naam Oldehove dateert uit de 15e eewse kerklijsten en staat gelijk met Hummerze. Humsterland wordt de streek rond Oldehove genoemd, ook het lokale dorpshuis draagt deze naam.

Oldehove was waarschijnlijk de plaats van de oudste kerkelijke rechtstoel, waarop de proost of deken van de proosdij Humsterland kon rechtspreken. Oldehove is echter geen wierdedorp, maar een terpdorp, zoals het nabijgelegen veel oudere Niehove, dat eerder Suxwort moet hebben geheten, en waar later een tweede rechtstoel werd gevestigd. Het dekenaat was onderdeel van het bisdom Münster en omvatte naast het grootste deel van het Westerkwartier ook de Achtkarspelen over de Lauwers.

Het gemaal De Waterwolf staat ongeveer 2 kilometer ten noordwesten van het dorp, vlakbij Lammerburen.

 Bezienswaardigheden Oldehove

In Oldehove vindt u de Ludgeruskerk, een hervormde kerk uit de dertiende eeuw met een vijftiende-eeuwse toren. Ook staat er een gereformeerde zaalkerk met elementen van de Amsterdamse School uit 1929. Deze gereformeerde kerk vormt de vervanger van een ouder daarvoor gesloopt kerkgebouw uit ongeveer 1864. In de kerk staat een orgel uit 1913 van Marten Eertman.

Het dorp bezit twee achtkante stellingmolens: molen Aeolus (1846) en De Leeuw uit 1855.

Achter de Ludgeruskerk bevindt zich een oorlogsmonument.

 Sport Oldehove

  • Voetbalvereniging OKVC Oldehove
  • CSO Oldehove, gymnastiek, volleybal, streetdance
  • Tennisclub Oldehove
  • Renshu Judo te Oldehove 

Voorzieningen Oldehove

In Oldehove is een supermarkt waar u zichzelf kunt voorzien van de dagelijkse boodschappen, daarnaast is er een bakkerij. In de omliggende dorpen zijn voldoende faciliteiten te vinden.

Per 1 augustus 2016  zijn de openbare basisschool Jan Bierma en christelijke basisschool De Wingerd in Oldehove gefuseerd tot een samenwerkingsschool. Hierdoor is een school ontstaan van ongeveer 150 leerlingen.

 Bereikbaarheid Oldehove

Via lijn 35 van Qbuzz bent u in ongeveer 40 minuten in Groningen. Echter is er ook een treinstation in Aduard, waarmee u snel naar Groningen of Leeuwarden kunt reizen.

Bekijk het woningaanbod in Oldehove van NVM Makelaardij De Flexibele Makelaar Oldehove.

Onze partners

WhatsApp