Menu Zoeken Contact
Makelaar Twijzel (Twizel)

Makelaar Twijzel (Twizel)

Twijzel is een typisch streekdorp. Het is een agrarisch dorp met veel monumentale boerderijen. De omgeving van Twijzel is veelzijdig. Ten noorden van de rijksweg 355 is een coulissenlandschap te vinden met dykswâlen en talrijke pingo's. Ten zuiden van de rijksweg is een min of meer moerassig terrein. De weilanden liggen daar erg laag, dit komt doordat hier vroeger turf is gestoken. De flora en fauna is hier bovendien uniek.

Geschiedenis Twijzel

De naam Twijzel komt van "Optwizel" dat "wissel", of "bij de tweesprong" betekent. Optwizel is nog steeds een straatnaam in het dorp.

In 1999 heeft Twijzel een wapen aangenomen. De tweesprong is in het wapen goed te zien. Op het hoge deel van de grond werd vroeger veel rogge verbouwd. Aan de oost/westkant van Twijzel werd de meeste grond door weidelanden in beslag genomen. De boekweit-korrel is een aandenken aan de pelmolen. In het hartschild staat een verwijzing naar de binaam van de inwoners van Twijzel. In de volksmond werden zij 'wezelingen' genoemd.

Aantal inwoners in Twijzel per 1 januari 2012

Aantal inwoners: 1099
Aantal woningen: 451

Scholen Twijzel

 • Chr Basisssch De Oanrin Twijzel
 • Lytse Wiman Twijzel
 • Peuterspeelzaal Date's Plakje Twijzel

Sport Twijzel

 • Gymnastieklokaal De Wiksel Twijzel
 • Biljartclubs 't Hoekje en Twijzel
 • Schaakclub Twijzel
 • Korfbal vereniging Olympia Twijzel
 • TwijzelIJsclub Twijzel
 • Sjoelclub 'Laat ze maar schuiven' Twijzel
 • VV SC Twijzel
 • Volleybalvereniging Nocht en Wille Twijzel

Bezienswaardigheden Twijzel

Het gebied rondom de dorpen Twijzel-Drogeham en Buitenpost-Bergum maakte deel uit van een enorme veenvlakte. Die veenvlakte ontstond doordat er een zeer slechte afwatering naar de zee toe was, en er een moeras ontstond. Die veengebieden werden in de middeleeuwen ontgonnen voor turf. Daarbij begon men vanop de hoger gelegen zandruggen sleuven te graven om het turf te ontginnen en dit te laten drogen op de hoger gelegen ruggen. De centrale assen en zandruggen waren ook dikwijls de plaats waar men de dorpen bouwden. Twijzel en Drogeham zijn daar voorbeelden van.

Oogstroute Twijzel

In de even jaren wordt in Twijzel op de 4e zaterdag van september de Oogstroute gehouden. Bedrijven in Twijzel waarbij de plattelandscultuur centraal staat, houden dan een feestelijke open dag. De toegang is gratis.

Simke Kloostermanhûs Twijzel

Simke Kloosterman was een schrijfster en dichteres. Ze debuteerde in het blad De Hollandsche Lelie, maar schreef nadat er in 1898 werk van haar opgenomen was in Sljucht en Rjucht, alleen nog maar in het Fries.

Simke Kloosterman heeft haar nalatenschap in een stichting ondergebracht die haar naam draagt. Uit de fondsen waar het bestuur van de stichting het beheer over heeft, wordt eens in de drie jaar een bedrag beschikbaar gesteld. Dit bedrag is de Simke Kloosterman-priis(prijs) en is bestemd voor kinder- en jeugdboeken. Simke Kloosterman bepaalde in haar testament dat het 'Lien' het huis en de tuin in stand moest houden en dat de stichting een deel van haar vermogen moest aanwenden voor de promotie van de Friese literatuur. Een echtpaar zonder kinderen moest huis en de tuin beheren.

De tuin heeft nog dezelfde beplanting als toen Simke er woonde. Ook het tuinhuisje is nog authentiek. In dit tuinhuisje deed Simke veel inspiratie op. De voorkamer van de woning is nog ingericht met de meubels van Simke en ook hangen er nog enkele jurken van haar. Ook is haar keuken, waar ze recepten uitprobeerde voor haar Friese receptenboek nog intact. Een bedstede is ingericht als boekenkast met daarin het complete oeuvre van Simke Kloosterman

Rijksmonumenten Twijzel

 • Kop-hals-rompboerderij met topgevel met vlechtingen, topschoorstenen met borden en met riet gedekte schuur Twijzel
 • Dwarshuisboerderij in eclectische stijl Twijzel
 • Dwarshuisboerderij, stookhok Twijzel
 • Kop-halsrompboerderij met topgevels met zesruitsvensters, lijsten met boeiborden en topschoorstenen met borden Twijzel
 • Woonhuis in eclectische stijl Twijzel

Bekijk het woningaanbod in Twijzel van NVM Makelaardij De Flexibele Makelaar Twijzel.

Onze partners

WhatsApp