Betaalpauze hypotheek in coronatijd
Met alle steunpakketten die de overheid inmiddels heeft ingeschakeld voor mensen die financieel in de knijp komen door de coronacrisis kon hulp bij betaling van de hypotheek niet uitblijven. Het is mogelijk bij verschillende banken om een ‘betaalpauze’ in te lasten, vaak voor drie maanden. Dit is om te voorkomen dat woningbezitters onverhoopt op straat komen te staan door daling van inkomen door de coronacrisis. Deze betaalpauze moet voor 1 juli aangevraagd worden, echter is deze deadline verlengt tot 31 augustus. Hierdoor hoopt de overheid, én de huizenbezitters, dat een mogelijke gedwongen verkoop vermeden kan worden.
Voorwaarden van een betaalpauze van je hypotheek zijn natuurlijk dat je kunt bewijzen dat je in een financiële dip zit dóór de coronacrisis. Dat je bijvoorbeeld hierdoor je baan (tijdelijk) bent kwijtgeraakt of doordat je als zzp’er veel of al je inkomsten moet missen. Er moet ook uitzicht zijn dat tegen de tijd dat de crisis voorbij is je ook langzamerhand financieel weer opkrabbelt.
De pauze mag maximaal 6 maanden duren. Het verzoek kan tot uiterlijk 31 augustus bij de hypotheekverstrekker ingediend worden en de pauze moet uiterlijk 1 september dit jaar in gaan. In die periode hoef je geen rente en aflossing te betalen. De belastingdienst werkt mee aan deze maatregel. Je mag de rente blijven aftrekken. De achterstand gemaakt door de betaalpauze moet wel ingehaald worden.
Het is niet zo dat de gehele hypotheekperiode enkele maanden opgeschoven wordt. Dat betekent dus dat eind van dit jaar of begin volgend jaar bijvoorbeeld je maandelijkse hypotheeklasten omhoog gaan om de achterstand in te halen. Deze achterstand moet uiterlijk 2021 ingehaald zijn om je hypotheekrente-aftrek te behouden.
Waarborgfonds Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt extra bescherming. Hypotheken met een NHG mag je normaalgesproken een achterstand hebben van maximaal 9% van het originele hypotheekbedrag. Deze regeling is nu tijdelijk verruimd.
Drukte voor makelaars
Het is duidelijk dat makelaars het nu drukker hebben dan normaal, wat in principe niet te verwachten was met de coronacrisis. Het aantal aangeboden woningen op Funda ligt hoger dan vorig jaar om deze tijd.
Het kan zijn dat dit komt omdat mensen veel meer thuis zijn, ze komen als het ware hun eigen huis tegen. Er is bijvoorbeeld behoefte aan een extra kamer om thuis te werken. Dat kan net even de extra stimulans zijn om je huis te koop te zetten. Dus niet zozeer dat dit komt omdat het consumentenvertrouwen is gedaald.
De rente is ook nog altijd relatief laag, dat kan ook een reden zijn dat er nu meer te koop gezet wordt en soms snel en boven de vraagprijs gekocht wordt. Het is moeilijk te voorspellen wat de markt over bijvoorbeeld een half jaar doet.
Toch is er nog steeds een tekort aan woningen. Het risico om iets te kopen voordat je je eigen woning hebt verkocht is dan wel heel groot. Je wilt niet op straat komen te staan want het huurwoningen-aanbod is ook nog steeds erg krap.
Wilt u hierover meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met De Flexibele Makelaar op om dergelijke zaken te bespreken.
WhatsApp kan ook! +31 6 29 35 73 15 (dit telefoonnummer kan alleen gebruikt worden voor WhatsApp).