Enorme toename aantal hypotheekaanvragen

Enorme toename aantal hypotheekaanvragen

De verwachting was dat de coronacrisis de woningmarkt niet zou gaan sparen...echter is het aantal hypotheekaanvragen in de afgelopen maand fors gestegen. Veel huizenbezitters sluiten nu daarom de hypotheek over, dit omdat de rente dreigt te stijgen. Ook zijn er veel mensen die nog snel een woning willen kopen. Een huizenprijsdaling met een rentestijging kan namelijk nadeliger uitpakken dan een hogere huizenprijs met een lagere rente. De rente wordt namelijk iedere maand betaald, maar de prijs voor de woning wordt eenmalig betaald.

"Wij hebben het nog nooit zo druk gehad als op dit moment." zegt Wieger van der Velde, directeur van De Flexibele Makelaar. 
"Er zijn veel mensen die vragen hebben over hun hypotheek, huur en koop/verkoop van een huis. Ook is het aantal bezichtigingen fors toegenomen. Veel mensen maken zich drukker om de rentestijging dan om een dalende huizenmarkt."

Deze angst is niet ongegrond. Al meer dan 15 hypotheekverstrekkers hebben hun hypotheekrentes reeds verhoogd, laat Wiebe Wiersma hypotheek specialist van WiersmAdvies uit Surhuisterveen weten.

Hypotheekrentes

Dat de laagste hypotheekrentes verleden tijd lijken, hebben ook veel huizeneigenaren in de gaten. Velen sluiten daarom nog snel hun hypotheek over, of kopen daarom nog snel een woning om ook van deze lage rente te kunnen genieten.

De toename in maart betreffende het aantal hypotheken was zelfs ruim 1/3e meer dan in februari en zelfs 1/2e meer dan in vergelijking met januari. 

Volgens Wiebe Wiersma zijn oversluiters hier het grootste deel van, maar ook het aantal mensen dat een huis heeft gekocht is in de maand maart met ruim een kwart toegenomen. 

Tevens zijn er veel huizeneigenaren die nu gaan verbouwen en/of verduurzamen. De rente is nog steeds historisch laag en laten we eerlijk zijn...veel mensen hebben nu tijd over om een en ander te regelen. 

Tot nu heeft de coronacrisis nog geen negatieve invloed op de hypotheekmarkt, laat Wiebe Wiersma weten. Wel is zijn verwachting dat alles zo meteen wat gaat af koelen. 

Wilt u hierover meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met De Flexibele Makelaar op om dergelijke zaken te bespreken.

WhatsApp kan ook! +31 6 29 35 73 15 (dit telefoonnummer kan alleen gebruikt worden voor WhatsApp).

Wij werken samen met: