Friesland en met name Achtkarspelen relatief gunstig voor starter op huizenmarkt

Friesland en met name Achtkarspelen relatief gunstig voor starter op huizenmarkt

Om een eigen huis van 55 m² tot 65 m² te kopen, moet een modaal verdienende starter in Friesland gemiddeld €6.677  eigen geld meenemen. Starters op de Friese woningmarkt hebben te maken met een relatief gunstige situatie. Wel bestaan er tussen Friese gemeenten grote verschillen in de hoogte van het benodigde eigen geld. Dit verschil loopt binnen de provincie op tot ruim €10.000.

Dit en meer blijkt uit de meest recente Eigengeldkaart van Nederland, die door Independer en huizenplatform Jumba is gepubliceerd.

Friese woningmarkt voor starters

Een alleenstaande starter in Nederland moet gemiddeld bijna €20.000 aan eigen geld meenemen voor de aankoop van een ‘bescheiden woning’ van 55 m² tot 65 m². Een gemiddelde Nederlandse alleenstaande woont op 88 m².

Hoewel dit benodigde bedrag aan eigen geld in Friesland gemiddeld bijna driekwart lager is (€6.677), hebben Friezen binnen de provincie te maken met grote verschillen in het benodigde eigen geld. Zo loopt dit bedrag uiteen van €5.690 in de gemeente Achtkarspelen, tot €15.400 op Terschelling; een verschil van €10.310. 

De meest gunstige Friese gemeenten na Achtkarspelen zijn Opsterland €5.710 en de gemeente Smallingerland €5.820. Aan de andere kant van het spectrum staan (naast Terschelling) Vlieland €7.350 en Weststellingwerf €6.550, waar starters relatief veel eigen geld moeten meenemen voor een woning.

Wilt u hierover meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met De Flexibele Makelaar op om dergelijke zaken te bespreken.

WhatsApp kan ook! +31 6 29 35 73 15 (dit telefoonnummer kan alleen gebruikt worden voor WhatsApp).

Wij werken samen met: