Goedkoper wonen dankzij nieuwe BENG eisen

Goedkoper wonen dankzij nieuwe BENG eisen

Een woning laten bouwen in deze tijd lijkt een onrendabele investering, maar is dat eigenlijk wel zo? Hoewel de startprijs van het bouwen van een nieuwbouwwoning beduidend hoger ligt dan een bestaande woning, bent u uiteindelijk goedkoper uit met een nieuwgebouwde woning. Hoe dat kan? Dankzij de BENG-eisen, die sinds 2021 gelden. 
BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen en deze nieuwe energieprestatie-eisen voor nieuwbouw gelden vanaf 1 januari 2021. BENG vervangt EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) wat eerst altijd gold bij nieuwbouw. Het doel van BENG is het terugdringen van de CO2-uitstoot van nieuwe gebouwen. 

Klimaatakkoord 
De BENG eisen hebben een relatie met het Klimaatakkoord, dat in 2019 is opgesteld. Dit akkoord stelt namelijk dat in 2050 alle zeven miljoen woningen en één miljoen gebouwen van het aardgas af moeten zijn. Als eerste stap in dat langdurige proces moet in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Hier komt BENG dus om het hoekje kijken. Van het aardgas af betekent meestal een overstap naar duurzame technieken. Denk hierbij aan warmtepompen en warmtenetten (restwarmte) in combinatie met lage temperatuur verwarming (LTV). 
Ontwerpers, bouwers en vastgoedbeheerders moeten daarom ook zorgen voor een goede samenhang voor installaties en gebouw. 

Hoe wordt BENG berekend?
De energieprestatie bij BENG wordt bepaald aan de hand van drie individueel te behalen eisen:
1.    de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr);
2.    het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr); 
3.    het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten (%).
Rekenvoorbeeld verbruik voor verwarming (bouwjaar 1992-2002):
2^1 kapwoning welke gebouwd is volgens het bouwbesluit van 1992, met een gebruiksoppervlakte van ca. 130m2:

Rekenvoorbeeld verbruik voor verwarming (bouwjaar 1992-2002):
2^1 kapwoning welke gebouwd is volgens het bouwbesluit van 1992, met een gebruiksoppervlakte van ca. 130m2:

Rekenvoorbeeld verbruik voor verwarming BENG:
2^1 kapwoning welke gebouwd is volgens de BENG norm, met een gebruiksoppervlakte van ca. 130m2:

Verschil: €3.588,- per jaar.

Rentevoordeel
De hypotheekrente is historisch laag gebleken in de afgelopen jaren. Hoewel het op dit moment weer een stijgende lijn pakt, geldt dit voor huizen die enorm duurzaam zijn juist niet. Namelijk: hoe zuiniger de woning, hoe lager de rente. Er zijn diverse hypotheekverstrekkers die een lagere rente afgeven als het gaat om woningen met een gunstig energielabel, dit zijn momenteel de meest lage rentes in de markt.
Op een prijs van €450.000 euro scheelt dit dan toch al ca. €675,- per jaar.

De besparing voor BENG t.o.v. een voorgemelde woning is dus al snel €4.250,- per jaar. Zaken als overdrachtsbelasting, onderhoud en dergelijke zijn hier nog niet in meegenomen.

Bent u nieuwsgierig naar de woningen die hieraan voldoen? Neem dan ook even een kijkje bij onze huizen aan de Fûgelkamp in Harkema!

 

 

 

Bronnen: 
https://www.bewustnieuwbouw.nl/hypotheekrente-extra-laag-voor-zeer-energiezuinig-huis/ 
https://www.nieman.nl/publicatie/praktijkberekeningen-beng/ 
https://p-cdn.rockwool.com/siteassets/rw-bnl/downloads-nl/downloads/brochures/beng/brochure-beng-nl.pdf?f=20211014075119 

Wij werken samen met: