Grootste stijging hypotheekrente in coronacrisis
Sinds de coronacrisis is begonnen doet zich nu een stijging van de hypotheekrente voor, de hoogste stijging sinds 13 maart. De Hypotheker brengt deze analyse op basis van rentepercentages en recente aanvragen van hypotheken. Door de crisis daalt het consumentenvertrouwen en zet men de rente vast voor langere periodes.
Deze onzekerheid en daling van vertrouwen zorgt evengoed voor een stijging in de rente. Er zijn hypotheekverstrekkers die hun percentages met een halve tot driekwart procent hebben verhoogd. Dit gaat om hypotheken zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Vooral de regiepartijen hebben hier de leiding in, en dan hebben we het over de NIBC Bank (de hoogste stijging voor een rente van 30 jaar) en Vista Hypotheken (verhoogde met een halve procent voor een periode van 20 jaar).
Het lijkt er op dat consumenten vrezen dat de rente nog verder zal stijgen. Daarom wordt er op dit moment grootschalig af-of overgesloten met hypotheken. Waar het meeste om gevraagd wordt is de rentevaste periode van 30 jaar.
NHG-hypotheek komt met renteverhoging
Als men een hypotheek aangaat met de NHG-garantie kan men een fikse renteverhoging tegemoet zien. Want het is voor banken in de actuele situatie duurder dan voorheen om geld in te kopen op de kapitaalmarkt. Hypotheken met een NHG-garantie stegen met maximaal 0,39 %. In vergelijking hiermee liet Tulp Hypotheken een stijging van 0,34% zien en fikse uitschieters bleken NIBC Bank en Triodos bank, met een rentevaste periode van 20 jaar.
De Hypotheker adviseert echter om je niet alleen te focussen op de renteverhoging, want niet alleen de rente is van belang. De voorwaarden van de hypotheek spelen mee, de snelheid waarmee verhuisd kan worden en de mogelijkheid tot boetevrij aflossen.
De rapportage onderzoekt de financieel-economische gevolgen van de coronacrisis voor de financiële markt. De onderzoekers stellen vast dat een nieuwe eurocrisis niet is uitgesloten als de recessie langer aanhoudt. Ondanks dat de Nederlandse banken weerbaarder zijn dan in 2008 tijdens de vorige kredietcrisis. Banken hebben meer reservekapitaal opgebouwd en er zijn minder probleemleningen.
Kwetsbare positie banken door coronacrisis
Niet alleen voor consumenten maar ook voor banken en andere financiële organisatie heeft de coronacrisis grote financiële gevolgen. Dit is de analyse van het Centraal Planbureau (CPB). Het zou zelf zo kunnen zijn dat hier een nieuwe eurocrisis uitvloeit als deze recessie langer aanhoudt. De Nederlandse Banken kunnen nu meer hebben dan in 2008.
Toch kunnen banken het moeilijk krijgen door betalingsachterstanden van consumenten en bedrijven. Dit bijvoorbeeld doordat mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen. ZZP’ers en flexwerkers die (tijdelijk) zonder werk zitten moeten hun spaargeld aanspreken. Ongeveer 25% van de zelfstandigen heeft minder dan €3000 aan spaargeld over om op te nemen.
Wilt u hierover meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met De Flexibele Makelaar op om dergelijke zaken te bespreken.
WhatsApp kan ook! +31 6 29 35 73 15 (dit telefoonnummer kan alleen gebruikt worden voor WhatsApp).