Help je kat om te wennen aan een nieuwe woning!

Help je kat om te wennen aan een nieuwe woning!

Een verhuizing is een verandering voor iedereen in het gezin. Ook voor je kat! Het is belangrijk om te onthouden dat elke kat even tijd nodig heeft om te wennen aan zijn of haar nieuwe omgeving. Een paar tips om jouw favoriete huisdier zich comfortabel te laten voelen op een nieuwe plek! 

Laat je kat rustig wennen 

Een kat heeft altijd rust en regelmaat nodig, dus een verhuizing kan natuurlijk wat stress veroorzaken. Nu kan een eerste reactie als baasje zijn om daarom juist je kat veel aandacht te geven en je kat extar te knuffelen. Dit kan averechts werken. Zorg er juist voor dat je kat niet overweldigd raakt door hem of haar direct vast te pakken en te vertroetelen. Geef je kat juist rustig de tijd om de omgeving te verkennen en aan de nieuwe geurtjes te wennen. Lekker op zijn eigen tempo!  

Creëer een veilige plek voor je kat 

Een kat trekt zich graag terug en dit is dan ook essentieel in vooral de eerste maanden. Een goede tip kan zijn om een kattenmand uit te kiezen in de vorm van een kiezelhuisje, zodat je huisdier beschut kan zitten en het hem of haar een veilig gevoel geeft. Zorg ervoor dat het mandje op een rustig plekje in het huis komt te liggen waar je trouwe vriendje comfortabel kan genieten van het nodige slaapje.

Geef je kat bij sociaal gedrag een beloning 

Is je kat langzamerhand aan het wennen aan de nieuwe situatie en laat hij of zij zich meer zien? Beloon dit gedrag dan met affectie voor dit sociale gedrag! Laat dit wel afhangen van hoeveel genegenheid het dier op dat moment toe laat: te veel is natuurlijk ook niet goed. Een traktatie op zijn tijd is altijd goed, vooral als hij of zij uit zichzelf op je toestapt. Krijg je af en toe nog een onsociaal gedrag van je kat? Negeer dit dan gewoon, zo leert hij of zij dit ook het gemakkelijkste af.

Geef je kat routine en structuur 

Iedereen heeft een bepaalde routine in het leven waar hij of zij zich prettig bij voelt; dit geldt ook voor katten. Routine is juist heel belangrijk voor de vertrouwensband tussen jou en je kat. Kies daarom vaste momenten uit waarop je je kat te eten geeft om te laten zien dat je te vertrouwen bent. Ga regelmatig in dezelfde ruimte zitten, zónder op het dier af te stappen. Zo leert de kat dat hij of zij altijd vrij is om naar jou toe te komen als het diertje er zelf klaar voor is.

Time is key 

Misschien nog wel de belangrijkste tip, die niet alleen voor je kat geldt, maar ook zeker voor jou: geef het tijd. Elke kat heeft een uniek karakter en sommige zijn wat schuwer dan de anderen. Geef daarom jouw huisdier zoveel mogelijk tijd om te wennen aan je nieuwe woning. Als de vertrouwensband met jou en je kat is opgebouwd, zul je merken dat katten echte knuffeldieren zijn!

Wij werken samen met: