Huizenprijzen daling coronacrisis vs economische crisis 2008

Huizenprijzen daling coronacrisis vs economische crisis 2008

Corona-crisis en de huizenprijzen

We weten wat een crisis met huizenprijzen kan doen; in 2008 tijdens de kredietcrisis kelderden de huizenprijzen enorm. Het resulteerde in waardevermindering van woningen met tientallen procenten. De woningmarkt hield de adem in. Het is nu de vraag wat de corona-crisis met de huizenprijzen gaat doen!

Ondernemers gingen failliet tijdens de kredietcrisis en vele anderen raakten hun baan kwijt. Dit had direct invloed op het gedrag van consumenten, men ging onmiddellijk bezuinigen op aanschaf van luxe goederen. Ook grote uitgaven als het kopen van een woning stonden op de rem. Een logisch gevolg hiervan was dat ook de woningmarkt op slot ging waardoor de huizenprijzen kelderden.

Enorme keldering huizenprijzen niet voorspeld

Omdat er de afgelopen jaren een spreekwoordelijke buffer is opgebouwd doordat de huizenprijzen flink stegen wordt er nu geen enorme keldering van de prijzen voorspeld. Door de stijging van de prijzen van de afgelopen tijd kan de markt wel wat hebben. Dit is een allesbepalend verschil met de kredietcrisis van 2008. Wel heeft het consumentenvertrouwen ook nu het laatste woord.

Wat ook een factor is in het geheel dat er een grotere woningnood is. Zowel in de huursector als in de koopwoningenmarkt. Mede door de klimaatdiscussie in Nederland is er een trend gaande in de bouwwereld waardoor er minder nieuwbouwwoningen gebouwd worden. Tel hierbij de lage rente van dit moment op en men kan concluderen dat het allemaal nog niet zo’n vaart zal lopen als in 2008.

Geheel ongeschonden komt de woningmarkt echter nu niet uit de strijd. De consument is voorzichtig en afwachtend, grotere uitgaven worden vooraf nog beter afgewogen. De behoefte aan woningen zal daardoor iets dalen en hierdoor zullen de huizenprijzen licht veranderen. Echter een grote aardverschuiving in de woningmarkt wordt vooralsnog niet verwacht.

Wilt u hierover meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met De Flexibele Makelaar op om dergelijke zaken te bespreken.

WhatsApp kan ook! +31 6 29 35 73 15 (dit telefoonnummer kan alleen gebruikt worden voor WhatsApp).

Wij werken samen met: