Koopwoningen stijgen in prijs met 7 procent in maart 2020

Koopwoningen stijgen in prijs met 7 procent in maart 2020

De prijzen van koopwoningen vergeleken met de maand maart vorig jaar zijn in maart 2020 met 7,0 procent gestegen. Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat deze prijsstijging iets hoger is dan de voorgaande maanden. Ook het Kadaster kwam tot dezelfde conclusie. (Bron: CBS)

Doorzettende stijging in prijzen koopwoningen

In juni 2013 raakten de prijzen van koopwoningen een nieuwe bodem. Dit was het resultaat na de piek in de zomer van 2008. Echter na het raken van deze bodem is er sprake van een doorzettende stijging. Zover dat in het voorjaar van 2018 de prijzenindex gestegen was bóven de piek van 2008. Deze trend zette zich voort wat resulteerde in maart 2020 in het hoogste prijzenniveau ooit. Om aan te geven hoe hoog; het verschil met de bodem van juni 2013 is maar liefst 45,6 procent. (Bron: CBS)

In maart dit jaar hogere registratie verkoop

Van het Kadaster leren we dat er in maart van dit jaar 18.627 transacties van verkoop van woningen geregistreerd stonden. Een stijging van 11 procent in een jaar tijd. De eerste drie maanden van dit jaar steeg de verkoop met 9 procent vergeleken met die van 2019. We spreken dan over 51.579 woningen die overgingen op een andere eigenaar.

Invloed corona-crisis nauwelijks merkbaar

Deze prijsstijging en de groeiende onzekerheid bij de consument zorgt ervoor dat men de verkoop van hun woning uit wil stellen. Men hoopt op een nog grotere winst door de flinke prijsstijging de afgelopen tijd.

Toch is de invloed van het corona-virus nog maar nauwelijks zichtbaar of meetbaar. Want in het eerste kwartaal van 2020 bleef het aantal verkochte woningen gelijk aan hetzelfde kwartaal 2019. Sterker nog, in de regio’s Drenthe en Limburg spreekt men van de beste drie maanden qua woningverkoop ooit. Het blijkt maar eens weer dan wanneer men serieus op woningjacht is of zeker is van de verkoop van eigen woning men zich niet laat afschrikken door de ongewone omstandigheden.

Trend is prijsstijgingen woningen

Deze trend in prijsstijgingen van woningen is vooral ook te merken in de regio’s waarin woningen al een gigantische waardevermeerdering ondervonden de afgelopen jaren. We spreken dan over bijvoorbeeld de regio’s Utrecht en Amsterdam.

Buiten-randstedelijke gebieden doen ook mee

Maar ook de gebieden buiten de Randstad helpen mee om deze trend voort te zetten. Men kan zien dat er 25 procent meer woningen worden aangemeld voor de verkoop dan het jaar daarvoor. Het gaat dan om de gemeenten waarin de huizenprijzen sinds de kredietcrisis met meer dan 30 procent waren gestegen. Hier is  zich deze groei in aanmeldingen vooral te merken.

Schaarste woningmarkt blijft

Echter kan het groeiende aanbod van koopwoningen de woningschaarste nog niet opheffen. Begin april 2020 staan er nog steeds 7000 woningen minder te koop dan in het begin van het jaar. Ook helpt de nieuwbouw nog niet veel mee om deze behoefte aan woningen te vervullen.

Wilt u hierover meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met De Flexibele Makelaar op om dergelijke zaken te bespreken.

WhatsApp kan ook! +31 6 29 35 73 15 (dit telefoonnummer kan alleen gebruikt worden voor WhatsApp).

Wij werken samen met: