Meer concurrentie in de woningmarkt

Meer concurrentie in de woningmarkt

Bij De Flexibele Makelaar merken we een aanzienlijke groei in het aantal woningbezichtigingen, wat resulteert in een toenemende concurrentie op de huizenmarkt. Dit gaat hand in hand met een sterke stijging in het koopvertrouwen, die al zeven opeenvolgende kwartalen wordt waargenomen volgens de laatste funda Index. Hoewel de werkelijke intentie om te kopen wat achterblijft, is de stijgende trend van concurrentie onmiskenbaar.

Ondanks een dalende trend in het aantal potentiële kopers sinds begin 2022, zien we een toename in de strijd om de beschikbare woningen. Deze concurrentie wordt bepaald door het gemiddelde aantal contacten met makelaars per woning via Funda. Na een terugloop in contactmomenten in 2022, zagen we een opleving in de eerste helft van 2023. Het aantal informatieverzoeken en bezichtigingen per woning klom van elf in het vorige kwartaal naar dertien in het tweede kwartaal van 2023.

De NVM-transactiecijfers onderstrepen deze trend met een opmerkelijke stijging van 20% in geslaagde transacties vergeleken met het vorige kwartaal. Meer kopers hebben dus succes in hun zoektocht naar een passende woning.

Interessant is de groeiende vraag naar woningen in de prijscategorie van 300.000 tot 400.000 euro. Hoewel het totale aantal consumenten dat contact zoekt met een makelaar is gedaald, is de concurrentie per woning toegenomen, vooral in deze prijsklasse. In tegendeel, de interesse voor woningen in het midden- en hoogsegment neemt af, vooral door de stijgende rente die de financiële haalbaarheid beperkt voor een deel van de consumenten.

Er is ook een groeiend aantal consumenten dat de aankoop van een woning uitstelt, in de verwachting dat de huizenprijzen zullen dalen. Van deze groep geeft 53% aan een daling in de huizenprijzen te verwachten, en 32% denkt dat deze daling meer dan 5% zal bedragen. Onder starters speelt ook de stijgende kosten van levensonderhoud een rol in de beslissing om de aankoop van een huis uit te stellen.

Over het algemeen zijn kopers positief over de toekomstige ontwikkelingen in de woningmarkt. Men verwacht dat de markt gunstiger wordt voor kopers, en het percentage dat een gunstige markt verwacht in de komende zes maanden is gestegen naar 30%, tegenover een huidig koopvertrouwen van 20%.

Aan de verkoopzijde is men echter minder optimistisch. Hoewel het huidige verkoopvertrouwen op 41% ligt, verwacht slechts 29% van de respondenten dat het over zes maanden een goede tijd is om te verkopen. Bij De Flexibele Makelaar zijn we er echter om u te ondersteunen, ongeacht de marktomstandigheden.

Wij werken samen met: