Onderzoek Funda in Business: Wat doet corona met commercieel vastgoed?

Onderzoek Funda in Business: Wat doet corona met commercieel vastgoed?

Een eerste analyse op de vraag naar bedrijfsruimte

De coronacrisis heeft onze dagelijkse werkzaamheden behoorlijk veranderd en heeft gevolgen voor vele onderdelen van onze maatschappij. Zo ook voor de markt voor commercieel vastgoed. Wij vinden het belangrijk om u inzichten te verschaffen in de vraagzijde van deze markt tijdens de coronacrisis. Wat zien we gebeuren op funda in business?

Als makelaar zien wij ook in de praktijk de gevolgen van alle maatregelen ervaren: minder bezichtigingen bij met name bedrijfspanden, bedrijven die hun nieuwe huurcontract of aankoop toch nog even uitstellen. Om te onderzoeken wat zich op macroniveau afspeelt, heeft Funda we het bezoekersgedrag op funda in business van de afgelopen twee weken geanalyseerd en vergeleken met reguliere weken eerder in 2020.

Flinke daling, maar ook een lichte aantrekking

Als we kijken naar het aantal bezoeken, zoekopdrachten en contactaanvragen zien we dat de op donderdag 12 maart door het kabinet aangekondigde maatregelen een dalende trend hebben veroorzaakt. Deze daling wordt sterker na de aanvullende maatregelen – waaronder het sluiten van de scholen – die op 15 maart bekend werden gemaakt. Het aantal bezoeken aan funda in business daalde van 16 tot en met 22 maart met ruim 30% ten opzichte van reguliere weken in 2020. Vanaf afgelopen maandag lijkt men de eerste schrik te boven te zijn en trekt het bezoek weer licht aan met 7% meer bezoeken dan begin vorige week. 

"Procentueel is de grootste daling in het aantal bezoekers waar te nemen in Amsterdam".

Zoomen we in op het aantal zoekopdrachten en contactaanvragen, dan zien we grotere dalingen. Ondanks dat het aantal zoekopdrachten vorige week (16 tot en met 22 maart) 40% daalde ten opzichte van reguliere weken in 2020, is er op funda in business maar liefst 135.000 keer gezocht naar geschikte bedrijfsruimte. In dezelfde week zagen we ook het aantal contactaanvragen dalen met 55%.

Als we onderscheid maken tussen Noord-Brabant, waar de maatregelen eerder getroffen werden, en de rest van Nederland, zien we daar geen grote verschillen in het bezoekersgedrag. Procentueel is de grootste daling waar te nemen in Amsterdam. Vanuit de hoofdstad was afgelopen week 40% minder bezoek op funda in business.

Het aantal aangemelde objecten nam iets af op funda in business: 12%. We verwachten dat er op dit gebied een vertraging in de effecten van de aangekondigde maatregelen zit.

Wilt u hierover meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met De Flexibele Makelaar op om dergelijke zaken te bespreken.

WhatsApp kan ook! +31 6 29 35 73 15 (dit telefoonnummer kan alleen gebruikt worden voor WhatsApp).

Wij werken samen met: