Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?

In de makelaarsbranche worden veel vaktermen gebruikt die veel op elkaar lijken. Een waardebepaling, een taxatie; wat is nou eigenlijk het verschil tussen beide? De woningmarkt maakt deze vraag relevant, maar het kan verwarrend zijn om het onderscheid te begrijpen. Daarom leggen we jou uit wat het verschil is tussen een waardebepaling en een taxatie. 

Een waardebepaling is een berekening van de actuele verkoopwaarde van een woning door een makelaar. Dit is anders dan een taxatie. Hierbij dient een erkende of gevalideerde makelaar=taxateur de waarde van een woning vast te leggen in een taxatierapport. Dit taxatierapport is officieel en kan worden gebruikt om rechten aan te ontlenen, terwijl dat bij een gratis waardebepaling niet het geval is. 

Ook in het doel van beide zit een duidelijk een verschil. Een waardebepaling kan ook nuttig zijn als je namelijk geen plannen hebt om te verhuizen. Het kan je namelijk inzicht geven in de haalbaarheid van de aankoop van een ander of groter huis; mogelijkheden bieden voor het verlagen van de hypotheekrente en inspiratie geven om te verhuizen naar een duurdere woning met dezelfde maandlasten.

Als je wel plannen hebt om te verhuizen, kan een gratis waardebepaling helpen bij het bepalen van de financiële ruimte voor een volgend huis. Let wel op: de WOZ-waarde, taxatiewaarde en verkoopwaarde van jouw woning kunnen en hoeven niet gelijk aan elkaar te zijn. De WOZ-waarde wordt bijvoorbeeld maar één keer per jaar gemeten en is gebaseerd op het verleden. Het is daarom verstandig om bij een waardebepaling een op maat advies te vragen.

Wil jij een waardebepaling van je woning opvragen? Of heb je een officieel taxatierapport (NWWI) nodig van je huis? Wij helpen je hier graag bij! Doe je aanvraag telefonisch (0512-369122) per e-mail (info@flexibele-makelaar.nl) of loop eens binnen bij één van onze kantoren in Surhuisterveen of Grootegast!

Wij werken samen met: