Wat verandert er voor u in 2023?

Wat verandert er voor u in 2023?

Het jaar 2023 staat voor de deur en ook in de woningmarkt komen er veranderingen aan. Maar is het nu verstandig om dit jaar nog een woning te laten passeren bij de notaris, of toch even te wachten tot 2023? Wij hebben alle wijzigingen voor je op een rij gezet. 

De overheid heeft op Prinsjesdag wijzigingen aangekondigd voor wat betreft het betalen van overdrachtsbelasting wanneer u een onroerend goed koopt. Voor we hier op in gaan, eerst terug naar de kern: wat houdt overdrachtsbelasting eigenlijk in?

Overdrachtsbelasting is simpel gezegd de belasting die u moet betalen over uw gekochte woning. Dit is een percentage van de uiteindelijke koopsom. Dus naast de afgesproken koopprijs van een koopwoning betaalt u andere zaken, wat ook wel ‘kosten koper’ genoemd wordt. Overdrachtsbelasting is hier één van.

Overdrachtsbelasting en startersvrijstelling voor kopers voor eigen bewoning 

Koopt u een woning om er zelf in te gaan wonen? De startersvrijstelling, waarbij je als starter 0% overdrachtsbelasting hoeft te betalen, blijft ook in 2023 bestaan. Hier komt u voor in aanmerking als u meerderjarig bent (18 jaar) en jonger dan 35 jaar bent op het moment van het ondertekenen van de akte van levering bij de notaris. Dit geldt ook alleen als u van plan bent om zélf in de woning te gaat wonen. De woning mag dus niet verhuurd worden!

Per 2023 komt er nog een plus punt bij. De startersvrijstelling gold in 2022 voor huizen met een waarde tot maximaal €400.000,-. In 2023 geldt de startersvrijstelling voor huizen met een waarde van maximaal €440.000,-. 

Koopt u een woning, maar valt u niet onder de eerder genoemde criteria? Dan betaalt u 2% overdrachtsbelasting. In 2023 blijft deze regel ongewijzigd.

Overdrachtsbelasting voor beleggers 

Bent u van plan om voor de belegging een woning, een bedrijfspand, een garagebox of een andere onroerende zaak te kopen? Laat het dan nog in 2022 bij de notaris passeren, en niet volgend jaar! De overdrachtsbelasting voor beleggingsobjecten gaat namelijk per 1 januari 2023 namelijk stijgen van 8% naar 10,4 %. U gaat dus volgend jaar hier meer voor betalen.

NHG grens gaat omhoog 

NHG, Nationale Hypotheek Garantie, biedt extra zekerheid wanneer u een hypotheek afsluit voor het kopen van een woning. Mocht er iets in de toekomst veranderen in uw leven waardoor het lastig is om de hypotheek te betalen, dan helpt NHG samen met de hypotheekverstrekker om financiële zorgen te voorkomen. U heeft dus garantie dat u geholpen wordt in onzekere tijden.

Nationale Hypotheek Garantie mag u per 2023 afsluiten voor een huis met een waarde van maximaal € 405.000,-. Dit is dus goed nieuws: u kunt dus een duurdere woning aankopen mét de zekerheid van NHG!

Schenkingsvrijstelling wordt per 2023 lager 

Om kinderen te helpen bij het aankopen van een (eerste) koopwoning mogen ouders helpen door middel van een schenkingsvrijstelling. Dit houdt in dat er een bedrag belastingvrij geschonken mag worden.

Deze schenkingsvrijstelling is misschien wel de grootste verandering van 2023. Waar ouders in 2022 nog een bedrag van € 106.671,- mochten schenken (ook wel de ‘jubelton’ genoemd), wordt dit bedrag in 2023 aanzienlijk verlaagd. Per 1 januari 2023 is dit bedrag ‘slechts’ €28.947,-. Het kabinet wil zelfs in 2024 helemaal af van de schenkingsvrijstelling. Hiermee wil het kabinet strijden tegen vermogensongelijkheid en wil het de woningmarkt verbeteren. Hierdoor hebben starters met vermogende ouders geen voorsprong meer op starters die dat niet hebben, en heeft iedereen gelijke kansen.

Wilt u meer informatie over de veranderingen die voor de deur staan per 1 januari 2023? U bent altijd welkom voor een kop koffie op één van onze kantoren of u kunt ons altijd bellen (0512-369122), mailen (info@flexibele-makelaar.nl) of een WhatsApp bericht sturen (06-29357315). 

Wij werken samen met: