Woningzoekenden opgelet: vanaf 2023 kun je (waarschijnlijk) meer lenen!

Woningzoekenden opgelet: vanaf 2023 kun je (waarschijnlijk) meer lenen!

Naar aanleiding van het nieuwe Nibud-rapport over de hypotheeknormen van volgend jaar heeft het kabinet besloten dat veel huishoudens in 2023 iets meer kunnen lenen bij aanschaf van een woning. Dit gaat wel gepaard met de inflatie: als er dus rekening gehouden wordt met verwachte loonstijgingen. Hier schrijft de NOS een artikel over. 

Mocht de gemiddelde rente van diverse hypotheekverstrekkers gelijk blijven en stijgen de lonen met 3,7 % (zoals het CPS verwacht), heeft dit als gevolg dat in januari 2023 de meeste huishoudens meer kunnen gaan lenen. Dit zorgt voor een extra bestedingsbedrag wat kan oplopen tot wel 10.000 euro, vergeleken met 2022.

Loonstijgingen kan natuurlijk niet over één kam geschoren worden. De stijging van 3,5 procent is een optimistische inschatting van het ministerie. Er zijn bedrijven die lonen niet zo hard laten meestijgen met de inflatie, maar bijvoorbeeld kiezen voor een andere optie. Denk hierbij aan een eenmalige uitkering aan de werknemers (zoals bijvoorbeeld een Kerstbonus).

Juich nog niet te vroeg: er is nog wel een kanttekening aan dit verhaal. Meer lenen in 2023 geldt alleen bij een gelijkblijvende rente, wat dus ook zeker verwacht wordt. Maar kijk naar 2022: in dit afgelopen jaar is de rente juist ontzettend gestegen. Daarom ging het maximale bedrag waar een hypotheek op verhaald kon worden juist omlaag. Logisch gevolg: stijgt de rente, daalt het maximum bedrag. Dit geldt dus ook andersom!

Toch wil het kabinet wel echt stappen ondernemen om het gemakkelijker te maken in de woningmarkt. Zo wordt er veel gekeken naar verduurzaming van woningen en hoe er daarin stappen op ondernomen kunnen worden.

Wij werken samen met: