Zo maak jij je woning klaar voor Funda

Zo maak jij je woning klaar voor Funda

Heb je besloten om je woning in de verkoop te zetten? Dan gaat er een spannende tijd voor je beginnen! Hoe lang gaat het duren voordat je woning wordt verkocht, en voor welke prijs? Dit is afwachten en je ben bent afhankelijk van andere partijen. Maar toch is er ook zelf iets dat je kunt doen: je huis op zo’n manier presenteren dat het klaar voor Funda is! Maar hoe doe je dat?  

Een schoon huis

It goes without saying: een schoon huis nodigt een bezichtiging uit. Niet iedereen kan namelijk door een enorme ‘rommel’ heen kijken of ziet zichzelf ergens wonen als het huis uitpuilt van viezigheid. Daarom spreekt het voor zich, voor zowel het maken van de foto’s als voor een bezichtiging: zorg dat het huis schoon is. Sla hier echter niet in door: er wordt ook gewoon geleefd in je huis, dat weten kijkers uiteraard ook. 

Ruimte 

Potentiële bewoners die een kijkje komen nemen in jouw woning, komen voor het huis zelf. Niet voor jouw inboedel! Probeer daarom zoveel mogelijk overbodige spullen en meubels uit iedere kamer weg te halen, zodat er veel meer ruimte ontstaat. Een kijker moet zichzelf in jouw huis kunnen zien, en dat is het gemakkelijkste als de kamer er zo ‘neutraal’ mogelijk uit ziet. Geen poespas!

Licht 

Probeer rekening te houden met wanneer er overdag het meeste licht buiten is en wanneer er wellicht de meeste zon op jouw woning kan staan. Dit zorgt namelijk altijd voor mooiere foto’s dan foto’s wanneer het grijs en regenachtig is. Zorg er ook voor dat al je gordijnen/vitrages e.d. open staan voor extra licht. Let dan wel op dat je ramen schoon zijn; mocht dit niet het geval zijn: zeem deze dan ook meteen voor die tijd.

Geen persoonlijke items

Foto’s van jou en je gezin, fotoboeken, brieven of andere blaadjes met jouw naam er op: haal alles uit het zicht. De geïnteresseerden die komen kijken naar je woning en hebben niets nodig met jouw persoonlijke informatie. Daarnaast is het ook niet zo’n prettig idee dat een foto van jouw kinderen op de foto’s op Funda komen te staan (en dus landelijk te bekijken is). Probeer hier daarom rekening mee te houden. Heb je grote fotolijsten aan de muur te hangen die niet gemakkelijk weg te halen zijn? Vraag dan de fotograaf om deze onherkenbaar te maken in de foto’s. Dit is een kleine moeite voor de fotograaf en wordt vaker gedaan.

 Schone keuken 

Het klinkt heel simpel, een schone keuken. Maar het is meer dan alleen zorgen dat je keuken er netjes bij staat. Haal zoveel mogelijk spullen van het aanrecht en zorg dat er (bijna) niets staat. Niets ziet er zo vervelend uit dan een professionele foto van je keuken met nog een pan met etenswaar dat op het aanrecht staat of een Maggi aroma flesje dat er nog staat. 
Wat ook vaak wordt vergeten: een droge kraan en gootsteen! Natuurlijk maak je over het algemeen schoon met een sopje bestaande uit water, maar niets ziet er zo jammer uit op een foto als allerlei waterdruppels op je kraan of in je gootsteen. Droog deze daarom altijd af. 

Schone badkamer

Voor de badkamer geldt hetzelfde principe, en heeft ook een beetje met privé te maken. Niet iedereen hoeft te weten dat jij Andrelon shampoo gebruikt of dat er veel paracetamols worden geslikt door jouw gezin of wat voor een kleur tandenborstel je kinderen hebben. Haal daarom douchespullen, tandenborstels, medicijnen en andere zaken weg of verstop deze uit het zicht.
Wat ook niet altijd gedaan wordt: zorg dat je douche goed schoon is. Niets is zo vies op foto’s als oranje voegen tussen de tegels, wat pure aanslag is van shampoo- of douchegelresten.  
Een neutraal zeeppompje kun je echter wel laten staan. Het hoeft er niet té schoon of té koud uit te zien. Je woont tenslotte ook gewoon nog in het huis!

Opgeruimde tuin

Ten slotte: ook rondom de woning dient het uiteraard netjes en opgeruimd te zijn. Zorg ervoor dat het gras keurig gemaaid is, dat er geen losse dingen meer in de tuin rondslingeren (denk aan speelgoed of tuingereedschap) en dat het tuinbankje voor het raam even een sopje heeft gekregen. 

Nog een paar tips..

  • Zorg ervoor dat alle bedden in het huis netjes opgemaakt zijn. Het liefst zo strak mogelijk!
  • Zorg ervoor dat je berging/schuur ook opgeruimd en/of begaanbaar is. Natuurlijk hoeft dit niet spik en span te zijn, daar is een schuurtje ook voor. Maar opruimen doet voor foto’s al een hele hoop.
  • Zorg ervoor dat alcoholische versnaperingen weggehaald zijn. Niets is zo onprofessioneel als een bierkratje dat nog in de berging staat dat vervolgens ook op de foto’s wordt meegenomen.
  • Huisdieren in huis, zoals honden of katten? Haal dan de kattenmandjes, hondenkennels en/of speeltjes voor de dieren weg. Dieren kunnen namelijk een kijker afschrikken (denk aan haren in de woning).
  • Groen in huis doet het altijd goed! Voor de sfeer kun je in bijvoorbeeld de woonkamer en de badkamer een paar mooie groene plantjes neerzetten, zodat het op de foto heel huiselijk en keurig oogt.
  • Veel jassen aan de kapstok? Haal er dan een paar weg, maar laat er absoluut ook een paar hangen. Het moeten wel realistische foto’s van je woning zijn: je woont er immers ook nog!
  • Dit laatste geldt ook voor schoenen; probeer deze uit het zicht op te ruimen. Met een gezin slingeren er vaak veel schoenen in vele soorten en maten rond, probeer deze ergens uit het zicht op te bergen.
  • Heb je een wasje gedraaid de dag voordat er foto’s gemaakt worden? Probeer deze dan ook uit het zicht te houden op het moment dat de foto’s gemaakt worden (en dat er kijkers komen). Niets ziet er zo slordig uit als dat er een wasrek nog in de woonkamer staat.  

Zo. Jij hebt je deel gedaan om het huis zo verkoopklaar mogelijk te maken. Laat de makelaars van De Flexibele Makelaar je verder helpen met de verkoop! Naast dat een woning compleet af is, is het verkooppraatje uiteraard ook erg belangrijk en hierin zijn onze medewerkers gespecialiseerd.

Zit je er over na te denken om je huis te verkopen? Plan bij ons een vrijblijvende afspraak in! Eén van onze makelaars komt dan gratis bij jou langs (oké, voor een kopje koffie dan!) om de waarde van jouw woning te bespreken om te kijken wat wij voor jou kunnen doen. Bel ons nu voor het maken voor een afspraak: 0512-369122!  

Wij werken samen met: